МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АМЕРИКАНЦИ БЕРИНГИЈАНЦИ

1. Прастановниви Америке (Википедија)

1. Прастановниви Америке (Википедија)

Научници су, проучавајући скелет праисторијске бебе, установили на основу ДНK да припада најстаријим колонизаторима Америке икада откривеним. Резултати истраживања сугеришу да је Аљаска насељена пре 25.000 година, 10.000 година раније него што су многи археолози веровали.

Сматра се да је пад нивоа мора у то
време у Беринговом пролазу могао да
доведе до суше на том подручју.

„Чињеница је да је ова популација старија од других познатих група староседелаца што чини веома битан податак када је реч о настањивању Америке”, истиче професор Еск Вилерслев са Kембриџа који је и коаутор студије. Он претпоставља да би први досељеници могли да буду преци домицилних становника америчког континента.

Археолошка ископавања (Википедија)

Ову нову популацију научници су назвали „Древни Берингијанци”. Сматра се да је пад нивоа мора у то време у Беринговом пролазу могао да доведе до суше на том подручју. На основу добијених резултата, научници тврде да је беба боравила на подручју познатом као Апвард Сан Ривер на Аљасци. Скелет детета стар је 11.500 година.

Поредећи генетичке сличности и разлике са другим људима из тога времена, научници су успели да установе да је до миграције из Азије у Америку дошло раније него што се мислило. „Ове нове информације ће нам омогућити да детаљније истражимо историју насељавања Америке, која је очигледно сложенија него што смо мислили”, наводи антрополог Ден Потер са универзитета на Аљасци, који је један од лидера ове студије.

Скелет бебе старе шест недеља пронађен је 2013. године, од када га научници проучавају.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар