МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АПРАКОСНО ЈЕВАНЂЕЉЕ

Рашки рукопис (Музеј СПЦ)

Рашки рукопис (Музеј СПЦ)

У Црколезу, на Косову и Метохији, у близини места Исток, постојао је манастир у коме су монаси преписивали књиге још у 13. веку, али о њима нису остали подаци. На том месту 1355. године подигнута је црква посвећена Светом Јовану. У њој су се вековима чували рукописи, од којих је до наших дана остало тек десет.

Рукопис је дело писара који је радио
средином 13. века. Слова су писана
уставним писмом, некалиграфски,
средње су величине и неуједначеног стила.

Апракосно јеванђеље са листовима од пергамента представља почетак Изборног јеванђеља и садржи распоред и садржај читања делова Јеванђеља у богослужењима по данима. Писано је у српској редакцији и рашким правописом.

Рукопис је дело писара који је радио средином 13. века. Слова су писана уставним писмом, некалиграфски, средње су величине и неуједначеног стила. Тој неједнакости доприносе честе промене различитог квалитета пера и лош квалитет пергамента на којем је књига писана јер је писар користио дебље перо и тамнију гушћу сепију. Само су наслови и важнија места у тексту писана цинобером. У том делу јавља се велики број разноврсних иницијала којима је украшен рукопис.

Године 1955. књига је из преписивачке радионице у Црколезу пренета у манастир Дечани, а рестаурирана је 1963. у Републичком заводу за заштиту споменика културе у Београду. Данас се налази у Музеју Српске православне цркве у Београду.

(Биљана Цинцар Костић, РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар