ТАКНУТО ЋАКНУТО

АРИСТОТЕЛ И ХИЈЕНЕ

Хијена (Википедија)

Хијена (Википедија)

Kо је био хомосексуалац на Нојевој барци? Питање није бесмислено, али је – на први поглед – недокучиво. Kако после толико векова то проверити?

Скорашња научна сазнања потврђују да и у животињском царству женке уживају са женкама, а мужјаци с мужјацима. Баш као међу људима. Истополно сладострашће је распрострањено међу свим врстама, дакле није противприродно.

Под тим именом је својевремено уприличена у Ослу прва у свету изложба посвећена хомосексуалности. Обухватика је више од 1.500 животињских врста, а знаучно документована код трећине.

Један од најстаријих записа на голицаву
тему оставио је старогрчки филозоф
Аристотел пре више од 2.300 година.

На снимцима се виде две женке лабуда у гнезду или два дивовска пениса у ерекцији који се клате изнад воде док се два мужјака кита један другог трљају. А тек лезбијски и геј-парови међу жирафама, пингвинима, папагајима и тако редом.

Сексуални нагон је јак међу свим животињама, то је део живота и забаве. Можда се у овоме крије узрок хомосексуалности и бисексуалности. Наравно, закони који појаву истополног општења описују као злочин против природе и даље су на снази у неким земљама.

Један од најстаријих записа на голицаву тему оставио је грчки филозоф Аристотела, који је пре више од 2.300 година описао хомосексуално понашање хијена. Научници су, међутим, често занемаривали такве доказе, можда због недостатка интереса, одвратности или страха.

Остаје нејасно зашто је хомосексуалност преживела, упркос томе што, изгледа, води ка генетском завршетку и смрти врсте. Занимљиво је објашњење да мужјаке понекад пре прихвате у чопор ако ступе у хомосексуални однос. И то им касније може повећати изгледе за парење са женкама.

Истраживање спроведено међу хомосексуалним мушкарцима у Италији показало је да су им мајке и сестре имале више потомака. Исти гени мушкараца дају већу плодност женама. Занимљиво, зар не?

У Енглеској је пре једне деценије избила свађа поводом хомофобичног иступа одборника који је запитао: Да ли би, можда, Ноје да своју барку гради данас требало да поведе и истосполне животињске парове? Дотични виц је преко Интернета стигао на адресе многих градских већинка, што је увелико узбуркало страсти. Није вредело ни објашњење да су преци укрцаних врста били разнополни или хереросексуални.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар