МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АРКТИЧКЕ МУМИЈЕ

Одрасли мушкарац (Сајбериен тајмс)

Одрасли мушкарац (Сајбериен тајмс)

Две средњовековне мумије које припадају мистериозној арктичкој цивилизацији пронађене су на ободу Сибира. Остаци одрасле особе и бебе откривени су у некрополи Зелењи јар у оквиру археолошког комплекса првобитно откопаног 1997. године.

Мумије су биле прекривене бакром, нарочито одрасла особа која је имала метални оклоп, како се наводи, „од главе до пете”. Ископавања у Зелењом јару завршена су прошле недеље након годину дана вишеструких експедиција, током којих је пронађено укупно 10 нових гробница, од којих је пет нетакнуто, односно неопљачкано. У њима су пронађени вредни објекти који су сахрањени с телима.

Циљ истраживања било је боље разумевање мистериозне цивилизације која је насељавала ову област у периоду између осмог и 13. века. Вођа експедиције Александер Гусев рекао је да су остаци пронађени близу једног од три споменика у Зелењом јару и да су горобнице оријентисане у правцу север-југ, с стопалима окренутим ка реци. Обе мумије биле су прекривене кором дрвета, платном и бронзаним оклопом.

Мумије су пребачене у Институт за развој севера Руске академије наука. Тим ће сада помоћу компјутеризоване томографије испитати остатке унутар чаура, као и остале артефакте на телима. Такође, биће спроведена ДНK и хистопатолошка анализа. Резултати студије биће представљени у новембру.

До сада ниједно од пронађених тела није припадало особи женског рода, а ДНK анализе показале су да ови људи имају везе с Персијом. Ипак, како су тачно завршили на Арктику, остаје непознато. Истраживачи покушавају да пронађу неке трагове у евентуалној вези ових људи са садашњим урођеницима у овој области.

(Извор Њусвик Србија)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар