МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АСАНЖ (НЕ)ОСЛОБОЂЕН

Џулијан Асанж (Википедија)

Џулијан Асанж (Википедија)

Шведска одустала од истраге против оснивача „Викиликса. Упркос одлуци Стокхолма, британска полиција саопштила је да ће Асанж бити ухапшен уколико напусти Амбасаду Еквадора у Лондону.

Директор шведских јавних тужилаштава одлучио је да одустане од истраге за случајаве наводног силовања за које се сумњичио директор „Викиликса”. Џулијан Асанж. Маријен Њу рекла је да је налог за његово хапшење повучен јер није могуће да му се уручи обавештење о његовим наводним злочинима.

Овај потез долази уочи испитивања суда у Стокхолму на захтев адвоката Асанжа да Шведска повуче европске налоге за хапшење. Асанж од 2012. живи у амбасади Еквадора у Лондону, покушавајући да избегне изручење Шведској у страху да ће то довести до његовог изручења Сједињеним Државама.

Британска полиција саопштила је да ће Асанж бити ухапшен уколико напусти Амбасаду Еквадора у Лондону. Полиција Лондона наводи да је 29. јуна 2012. објављен налог за његово хапшење јер се није предао британском суду. „Метрополитен полиција је обавезна да реализује тај налог уколико он напусти Амбасаду”, наводи се у саопштењу полиције.

Џулијан Асанж страхује да би га шведске власти могле изручити Сједињеним Државама. У САД би га, како преносе агенције, вероватно чекало суђење јер је „Викиликс” објавио на хиљаде тајних америчких војних и дипломатских докумената.

Адвокат жене која тврди да ју је силовао оснивач Викиликса Џулијан Асанж рекла је данас да је „скандал што осумњичени за силовање може да избегне суђење” и да је њена клијенткиња шокирана одлуком шведског тужилаштва. Адвокатица Елизабет Маси Фриц је додала да „она не може да промени гледиште да ју је Асанж изложио силовању”.

(Извор „Њусвик Србија”)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар