МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АСТЕРОИД ОМАШИО ЗЕМЉУ

Ближе од Месеца (Википедија)

Ближе од Месеца (Википедија)

У недељу ујутру (15. априла) „космичка стена”, пречника 45м метара пројурила на око 190.000 километара од Земље.Касно је пометњу.

Астероид који,према проценама стручњака,има нешто више од 45 метара у пречнику, прошао је „алармантно близу Земље”, у недељу ујутру (15. април), само неколико сати пошто су га астрономи први пут приметили.Ово небеско тело, названо aстероид 2018 GE3, најближе се Земљи нашло око 2 сата и 40 минута (по северноамеричком источном времену), када је примећенона око 190.000 километара од Земље.

Овај астероид би могао да буде,чак,до
шест пута већи од метеорита који је
пао код руског града Чељабинска.

То је ближе Земљи од Месеца, који орбитира на раздаљини од око 385.000 километара од наше планете. GE3 је, такође, прошао близу Месеца, касније тог јутра, на свом путу око Сунца, преноси „Тајм”. Овај астероид би могао да буде,чак,до шест пута већи од метеорита који је пао код руског града Чељабинска. Тај метеорит је експлодирао изнад централне Русије 15. фебруара 2013. године.

Kада је велики камен ушао у Земљину атмосферу изазвао је велику светлу муњу, а хиљаде мањих фрагмената расуло се по региону Чељабинска, разбијајучи прозоре и оштећујући атомобиле. Kомади метеорита повредили су око 1.500 људи. Да је GE3 ушао у Земљину атмосферу, научници претпоствљају да би ефекти били слични, само што би штета била озбиљнија и већа, уз потенцијално већи број повређених.

Астероид је приметила Лунарна и планетарна лабораторија Универзитата Аризона у Тусону, која је део НАСА-иног пројекта Catalina Sky Survey.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар