ЕКОСОФИЈА

БЕЛИ ГРАД НА ПАРИГУЗУ

Поглед на Авалу (Википедија)

Београд има, чак, 12 језера: у једнима се током врелих летњих дана можете расхладити, а друга су ту само за бег са усијаног бетона.

Лето нам се коначно вратило, па сте сасвим сигурно бар једном помислили – шта бисмо и где могли за викенд? Уколико волите природу, а живите близу Београда или у престоници, размислите о посети неког од градских језера.

Многи и не знају да у Београду постоји, чак, 12 језера. Она нуде различите могућности, од купања, преко спортског риболова, до посматрања птица и камповања, па чак и роњења.

Сачмом у стражњице
Језеро Паригуз налази се у општини Раковица, а настало је прављењем бране да би се боље контролисале бујичне воде. Спада у већа београдска језера, а окружено је насељима Ресник, Пиносава и Рипањ. Пут до њега је веома слабо обележен и потребно је питати локалне мештане како се до њега најлакше може стићи. Удаљено је 17 километара од центра града.

На Паригузу има дивљих патака и барских
корњача, а локални риболовци тврде да међу
двадесетак рибљих врста има и крупних
примерака сома, штуке и шарана.

Kвалитет воде у њему није одговарајући за купање, тако да је од активности на њему највише заступљен спортски риболов. Поред језера се налази листопадна шума, а са бране се пружа поглед ка Авалском торњу који је удаљен свега шест километара ваздушном линијом.

Име Паригуз везује се за две легенде. По првој, језеро је добило име по блату које се налазило на месту где је подигнута акумулација, а за које се веровало да је лековито и да лечи хемороиде. По другој причи, на месту данашњег Паригуза у Првом српском устанку Срби су направили заседу Турцима, сасувши им сачму у стражњице, па отуда и такво име за долину која се налазила на месту данашњег језера.

На Паригузу има дивљих патака и барских корњача, а локални риболовци тврде да међу двадесетак рибљих врста има и крупних примерака сома, штуке и шарана. Али, на Паригузу ни у најтоплијим летњим данима нема купача. Ретки су и шетачи, иако су прве стамбене зграде само стотинак метара удаљене од језера.

Три су у Топчидеру
Један од најлепших београдских паркова, Топчидер, има чак три вештачка језера која су прави украс овог парка и излетишта. Топчидер је први наменски урађен београдски парк, и изграђен је по наруџби кнеза Милоша. Засадили су га чешки вртлари који су централни цветни део продужили до каменог обелиска. Испред Милошевог конака, дебелу хладовину у топлим данима и данас прави стогодишњи платан. Уређене су шетне стазе, травњаци, прелепе цветне алеје.

Једно од топчидерских (Википедија)

Сва три језера се напајају водом са Топчидерске чесме, као и са потока који тече кроз цео парк. Најмање језерце је стално у хладовини и из њега вода одлази директно у Топчидерску реку. Средње по величини језеро је и најдубље и на средини језера се налази малено вештачко острво од камена. Језера су уређена утврђеном обалом, а на највећем, које личи на осмицу, налази се дрвени мостић. Чисти поток којим се језера напајају водом никада не пресушује.

У непосредној близини језера, налазе се бројни ресторани, познати по одличном печењу и хладовини. Испред ресторана „Kошута” се налази још једно вештачко језерце које се напаја свежом водом са Хајдучке чесме удаљене тек неколико стотина метара од овог ресторана. Ту су патке и пловке, барске корњаче, зечеви, фазани и паунови. Простор око ресторана се редовно одржава, а постоји и играоница за децу.

Купала се Сека
Ово језеро се налази у подножју Авале и оно је прави драгуљ међу београдским језерима. Вештачко је и окружено шумом. Налази се у насељу Мала Иванча, а удаљено је тридесетак километара од центра Београда. На овом језеру се често могу видети излетници који спремају роштиљ, бициклисти и људи жељни свежег ваздуха.

Kолико је ово место лепо за купање,
показала нам је и Сека Сабљић док је
снимала чувену сцену из филма
„Маратонци трче почасни круг”.

Језеро Трешња се налази у средишту листопадно-четинарске шуме, а у близини се налазе и два извора. Продавнице у близини нема. Нажалост, због недостатка канти за ђубре, амбалажа често заврши тамо где јој није место.

Лети је ово чисто језеро права оаза за купаче. Kолико је ово место лепо за купање, показала нам је и Сека Сабљић док је снимала чувену сцену из филма „Маратонци трче почасни круг”. На Трешњи свој мир, поред купача могу пронаћи и риболовци. Пеца се бела риба, деверика, бабушка и понеки шаран. Група заљубљеника у ово језеро годинама га самоиницијативно порибљава шараном и девериком.

Поред језера, налазио се хотел са прелепим рестораном који је, нажалост, крајем деведесетих година прошлог века напуштен.

Бела река у Рипњу
Језеро Бела река налази се код села Рипањ, у београдској општини Вождовац. Иако се налази у самом подножју Авале, због свог ушушканог положаја не може се видети ни са Авалског торња. До Беле реке се може стићи и са Ибарске магистрале, авалским путем, али је најбоље питати мештане за правац пошто не постоји табла да се у близини налази језеро.

Једно од најчистијих (Википедија)

Језеро Бела река настало је изградњом бране 1988. године. Брана је изграђена зато што је Бела река знала да својом силином угрози околне куће и пругу у време великих киша и отапања снегова. Језеро се напаја чистом водом из Беле реке, али и из два подводна извора. Одмах уз брану налази се плажа на којој је некада било тешко наћи место за пешкир. После неколико инцидената и утапања, пливање у језеру је званично забрањено.

Бела река једно је од најчистијих шумадијских језера и једно од омиљених места риболоваца. Сезона пецања је отворена целе године, осим током зиме. На обали се налазе и рефлектори који омогућавају риболовцима да пецају током ноћи. Поред риболова, неколико ронилачких друштава користи ово језеро за своје тренинге.

(Извор Телеграф)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар