ДИГИТАЛНИ ДОМОРОЦИ

БУДИТЕ РАТНИ ВОЂА

Римски ратник (Creative Assembly)

Римски ратник (Creative Assembly)

Да ли сте икада пожелели да будете у улози римског легата, старогрчког стратега или варварског ратног вође? Творци видео игре Total War: Arena софтветске куће Creative Assembly и Wargaming студија пружају вам управо овакво задовољство у својој новој ММО стратегији.

Владимир Кочовић

Сама игра вас враћа на чувене локације античког доба, као што су Маратон, Термопили, Kапитолско брдо, Хадријанов зид, Алпски пролаз и многе друге. Ви и још девет ваших савезника борите се против 10 противника. Наравно будући да је сваки вас савезник у овој игри човек са друге стране компјутера, морате смислити бољу стратегију како бисте победили ваше противнике.

Али стратегија није све, доста тога је и до осећаја када можете преокренути битку у своју корист, уколико наравно препознате тај тренутак и одрадите прави тактички потез. Одабир мапе је, за сада, случајан и играчи не могу бирати, па се надамо да ће у будућности бити дозвољено да изаберу по којој желе да играју.

У сваку битку могуће је ући тако што најпре одаберете команданта из једне од три војске: Римљани, Грци или варвари, с тим што на самом почетку имате по једног команданта из све три. Генерали имају ранг десет, с тим што се он може повећати са искуством, тј. што дуже играте са одабраним генералом он више напредује и увећава свој ранг. Сваки генерал има своје специјалне ефекте што могу донети превагу, па морате да пазите да тип војске који контролишете одговара ефектима одабраног генерала.

У време писања овог чланка било је могуће одабрати следеће генерале:

1.      Варвари – Будика, Верценгиторикс, Арминиус,

2.      Римљани – Јулије Цезар, Германикус, Сципио Африканус, Сула,

3.      Грци – Kинана, Леонидас, Милтијадес, Александар Велики.

Сваки генерал контролише три јединице из једног од родова: пешадија, стрелци, коњаници и артиљерија. Јединице се визуелно разликују. Пошто генерал може да поседује један од 10 рангова, а за сваки постоје другачије јединице, у сваком можете бирати различите пешадинце, коњанике, стрелце или артиљерију. Генерал већег ранга може да контролише јединице истог или нижег ранга, али не и вишег.

Приказ бојног поља

У међувремену док ваш генерал не добије виши ранг, можете да поправите ефикасност своје војске тако што ћете да купујете нову опрему за јединице или побољшане ефекте за генерала. Некад је куповина производ размене онога што се у игри зове Free XP, а некада сребрних новчића. Free XP и сребрни новчићи се добијају наког сваке борбе. Постоје и златни новчићи, али они се купују за прави новац. Златним новчићима можете да купите посебне јединице, а и да их размените за више сребрних новичића или Free XP-ија.

У самој игри постоје три начина да дођете до победе: тоталним уништењем противничке војске, освајањем противничке базе или вишком преживеле армије, уклико време истекне. Kао што смо напоменули, тактика је веома битна: тако варварске јединице боље дејствују у шуми, а римске и грчке на отвореном терену. Kоњаници могу лако да савладају групу стрелаца, али немају велике шансе против грчких хоплита итд.

Игрица је и даље у затвореној бета тест фази, па за сада морате да се пријавите за бесплатни код и обично ћете га добити у року од 2 до 3 седмице. Као и свака игрица из Тotal War серијала, и ова има феноменалну графику и звучне ефекте, па можемо да закључимо да ће једном када уђе у отворену фазу бити прави хит.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар