ТАКНУТО ЋАКНУТО

ЦРНОХУМОРНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Не бринете када се насмејете у неприкладној прилици, нисте зли, већ паметнији од просека. Како то да проверите?

Медицински факултет у Бечу уприличио је тест ирање интелигенције (IQ) с вербалним и невербалним питањима за 156 мушкараца и жена, просечне старости 33 године и различитих степена и смерова образовања. Затим је затражено да погледају 12 карикатура немачког аутора Улија Штајна које су доста мрачне.

Тако, на пример, једна показује брачни пар који разговара с доктором. Жена је трудна. Доктор им каже: „Прво добра вест – ваше дете ће увек имати бесплатно паркирање”. Ако сте се насмејали, онда волите црни хумор, дуго времена повезиван с људима меланхоничног расположења, а ретко с вишим когнитивним способностима.

Но, ова студија показала је нешто занимљиво: испитаници који су разумели и смејали се на овакву врсту хумора не само да су имали највише резултате у тесту интелигенције, већ и најниже резултате у општој насилности и негативном расположењу, а у просеку били су боље образовани! Учесници који су мрзели овакве шале имали су просечне резултате, највећи степен агресије и најјача негативна расположења.

Црни хумор је сложен облик хумора, теме попут смрти или инвалидитета одбијају многе људе. Ако сте у стању брзо видети кроз таму и инстиктивно се насмејати паметно склопљеној реченице, вероватно сте обдарени бољом способношћи когнитивног процесирања. Не бринете када се насмејете у неприкладној прилици, нисте зли, већ паметнији од просека.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар