МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ „СРПСКИ КРИВАК”

Ненад Лаловић, Живорад Ајдачић, Илија Церовић, Борислава Перић Ранковић, Љубивоје Ршумовић, Слободан Вујић и Драган Јаћимовић

Ненад Лаловић, Живорад Ајдачић, Илија Церовић, Борислава Перић Ранковић, Љубивоје Ршумовић, Слободан Вујић и Драган Јаћимовић

Удружење „Српски кривак” доделило је годишње награде за посебна достигнућа у науци, уметности, привреди и неговању српске традиције. Међу награђенима и главни и одговорни уредник Образовно-научног програма РТС-а Илија Церовић.

Награђени су, могло би се рећи, најбољи међу најбољима – јер Удружење „Српски кривак” окупља угледне и успешне људе, који чувају традиционалне културне вредности и обичаје и постижу достигнућа у областима попут науке, уметности, спорта, новинарства, пољопривреде Србије.

Међу седморо награђених, дечји песник Љубивоје Ршумовић поносан је, каже, што у својим рукама држи фигуру „Српски кривак”, зато што је та врста белог кукуруза симбол опстанка српског народа.

„Морам да признам да сам у симболу српског кривака, који смо ми данас добили, у ствари видео симбол српског опстанка уопште, симбол и оне мајке која рађа децу, која заправо рађа народ, која се најефикасније бори против беле куге”, рекао је Ршумовић.

Драган Јаћимовић успешно се изборио да дође на врх света – 2000. године попео се на Монт Еверест. „Кад ме је председник Удружења позвао, питао сам га да ли треба неки говор да одржим, рекао је да не, него ми ценимо дела и поштујемо дела. То је и оно што је један добитник рекао – ово ми је прва награда у Србији, и мени је то слична ситуација. Више за оно што сам радио знају у свету него овде код мене кући”, каже Јаћимовић.

За изузетан допринос у новинарству награђен је и наш колега, главни и одговорни уредник Образовно-научног програма РТС-а Илија Церовић. Аутор је и уредник више од 250 емисија, интервјуа и научноистраживачких и документарних серија.

„Ово признање припада, пре свега, Образовно-научном програму и РТС-у у целини, као јавном медијском сервису који свакодневно улаже напоре да дела великих прегалаца доспу до најшире јавности”, рекао је Церовић.

Годишњу награду Удружења „Српски кривак” добили су и параолимпијка и репрезентативка Србије Борислава Перић Ранковић, Ненад Лаловић – други Србин у Међународном олимпијском комитету после Борислава Станковића, Слободан Вујић, први српски научник рударско геолошког усмерења изабран за иностраног члана Руске академије наука, и Живорад Ајдачић, редитељ и драмски писац.

Видео запис са доделе можете погледати ОВДЕ

 

(Тамара Танкосић, РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар