МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЏИНОВСКА КОРАЛНА РУПА

Близу Аустралије (Википедија)

Близу Аустралије (Википедија)

Геолози су је раније приметили, али тек су сада рониоци ушли у потпуно истражили Плаву рупу у Великом коралном гребену. Оно што су у њој открили потпуно их је изненадило. Плава рупа се налази више од 200 километара удаљена од североисточне обале Аустралије. Иако се врло мало зна о њој, почетна истраживања утврдила су да се у рупи, упркос распрострањем процесу избељивања корала у околини, налазе потпуно здраве колоније корала.

Џони Гаскел, поморски биолог, поделио је на Инстаграму фантастичну фотографију Плаве рупе. „Плаву рупу су раније приметили геолози, који сматрају да би ова рупа могла да буде старије од познате Велике плаве рупе код Белизеа”, написао је Гаскел.

Да би стигли до ње морали смо да путујемо 10 сати и да путовање савршено ускладимо са плимом, али је сав труд итекако вредео. Тим ронилаца детаљно је истражио првих 20 метара Плаве рупе. „Било је сјајно видети велике и здраве колоније корала. Ускоро ћемо објавити и снимак корала унутар рупе”, истакао је Гаскел.

Откриће здравих колонија корала представља изненађење за стручњаке, понајвише због изузетно погубног и распрострањеног процеса избељивања.

Велики корални гребен претрпео је неколико широкораспрострањено избељивање, посебно појачано прошле и почетком ове године, а стручњаци су због тога забринути да ли ће гребен моћи да се избори са феноменом глобалног загревања.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар