МЕЂУ ИЗМЕЂУ

Е, ОВАЈ ЈЕ БАШ БИО ЛЕЊИВАЦ!

Блиски рођак (Megatherium americanum, Википедија)

Блиски рођак (Megatherium americanum, Википедија)

Мексички научници пронашли су фосилизоване остатке до сада непознате врсте џиновског лењивца. Остаци су стари око 10.000 година, а животиња је угинула на дну дубоке јаме. Фосил из доба плеистоцена је откривен 2010. али се налазио толико дубоко у водом испуњеној јами да су истраживачи могли тек мало по мало да сазнају о чему се ради, навео је Национални институт за антропологију и историју.

До сада су из воде извађене лобања, вилица и делови кичме, ребара, канџи и других костију. Остатак скелета је на дубини од око 50 метара испод воде. Научници планирају да до краја године изваде цео скелет да би наставили истраживање, укључујући процену о коликој животињи се ради.

Кости џиновског лењивца (Национални институт за археологију и историју)

„Склапаће делове као слагалицу”, навео је портпарол Института Артуро Мендес. Будући да је костур готово цео, научници верују да је лењивац „упао у јаму када је била сува или је у њој било веома мало воде на дну”.

Врсту су назвали Xibalbaonyx oviceps и дали му надимак „Лонац”. Почетне анализе говоре да је лењивац живео од 8.647. и 8.305. године пре нове ере, у периоду када су разне врсте џиновских створења насељавале Земљу. Мексико је познат по бројним ерозивним јамама, званим сеноте, које су често испуњене одозго осветљеним смарагдним или тиркизним водама.

Подручје на коме је лењивац пронађен, међу плажама полуострва Јукатан, дом је за неке од највећих подземних пећина на Земљи, зато је веома популарно међу љубитељима из целог света.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар