МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЕЛИС У ВЛАДИ СРБИЈЕ

Џонатан Елис и Ненад Поповић (ИФИЗ)

Џонатан Елис и Ненад Поповић (ИФИЗ)

„Влада Републике Србије у потпуности је посвећена чланству наше земље у ЦЕРН-у”, рекао је министар за иновације и технолошки развој др Ненад Поповић током састанка са светски познатим британским физичарем.

У Влади Србије уприличен је пријем за угледног британског физичара, светски познатог професора теоријске физике на Краљевском и Империјал колеџу у Лондону, Џонатана Елиса. Као једном од најутицајнијих физичара у ЦЕРН-у, уручен му је почасни докторат Универзитета у Београду.

Боравећи у Србији, Џонатан Елис  је одржао два предавања – у Ректорату Универзитета у Београди и у Српској акадмеији наука и уметности, и

посетио Истраживачку станицу Петница. Угледног научника примио је министар др Ненад Поповић, а срдачном сусрету присуствовали су директор Института за физику у Београду, др Александар Богојевић, и председник Комисије Републике Србије за сарадњу са ЦЕРН-ом, др Петар Аџић.

„Влада Србије је у потпуности посвећена чланству наше земље у ЦЕРН-у и та је сарадња од огромног значаја како за науку, тако и за иновације и технолошки развој наше економије”, рекао је министар Поповић, након што је пренео поздраве премијерке Ане Брнабић славном физичару, и честитао му на почасном докторату. Министар му се доктору захвалио на сарадњи са српским физичарима у ЦЕРН-у, а посебно на подршци Институту за физику у Београду у покретању пројекта „Верокио”.

„Србија је унутар бивше Југославије била земља оснивач ЦЕРН-а и моја је мисија да се Србија врати у породицу”, рекао је др Џон Елис, наводећи да након придруженог Србија треба да постане пуноправни члан ЦЕРН-а, уз напомену да „Србија може да искористи све погодности чланства, посебно у области иновација”.

Џон Елис је један од наујтицајнијих и највише цитираних физичара високих енергија данашњице. Члан је британског Краљевског научног друштва, а већи део његове каријере везан је за Европску организацију за нуклеарна истраживања (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, CERN) где је у више наврата заузимао врло важне позиције.

„Сарадња са ЦЕРН-ом је двосмерна улица, a пројекат ,Верокио` је диван пример за то”, навео је Елис додајући да је за развој капацитета у привреди неопходно да се почне са улагањем у образовање. Пројекат „Верокио” представља нови едукативни центар који се, уз подршку Владе Србије, али и сарадњу са ЦЕРН-ом и више других међународних институција, гради у Институту за физику у Београду.

„Верокио је диван пример како можемо да искористимо наш научноистраживачки потенцијал. Председник Србије, премијер и цела Влада Републике Србије, у потпуности су посвећени овом пројекту”, истакао је током разговора министар Поповић и најавио да ЦЕРН може да рачуна на Србију која ће планове за „Верокио” испунити у најкраћем року.

(Извор ИФИЗ)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар