МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГАСТРОНОМСКА БАШТИНА

Стара планина (Википедија)

Стара планина (Википедија)

У књизи „Укуси Старе планине” сачувана су од заборава древна јела одличног и посебног квалитета, прича се о пегланим кобасицама и пици са јагњетином, о ћилимима и грнчарији, о сиревима и качкаваљима и ђубеку, о белмужу, о јелима од сочних паприка и аутохтоног љубичастог кромпира, о рецељима и дзипама.

У књизи „Укуси Старе планине”, која је резултат истраживања Завода за проучавање културног развитка, описана је богата и аутентична нематеријална културна гастрономска баштина овог дела наше земље, oписани су њени предели, градови и, наравно, укуси. Аутор књиге је Дејан Загорац, истраживач Завода, који се бави гастрономијом као делом нематеријалне културне баштине и односом између културе и животне средине.

Укуси Старе планине резултат су
миленијумског суживота човека и планине,
климе и рељефа, географије и историје.

Сачувана су у овој књизи од заборава древна јела одличног и посебног квалитета, прича се о пегланим кобасицама и пици са јагњетином, о ћилимима и грнчарији, о сиревима и качкаваљима и ђубеку, о белмужу, о јелима од сочних паприка и аутохтоног љубичастог кромпира, о рецељима и дзипама. Нису заборављени ни нови трендови у гастрономији инспирсани овом традицијом.

„На југоистоку Србије, као огранак Балканских планина, протегла се мистериозна, древна и прелепа Стара планина, скрајнута од главних комуникација, до које се не долази лако, али је тај напор доласка вредан сваког труда. До скора неразвијена и запуштена, полако се буди окружна љубављу и пажњом житеља све малобројнијих села и два лепа и занимљива града Пирота и Књажевца, који  чувају ово наслеђе и труде се да јој пруже нови идентитет и нови живот. Тешко је рећи шта је на Старој планини најдрагоценије и најзанимљивије. Да ли јединствена природа, аутохтона флора и фауна, пашњаци и клисуре, водопади и шуме, да ли културно-историјски споменици из давних времена, да ли етнолошке и лингивстичке специфичности њених становника. Укуси Старе планине резултат су миленијумског суживота човека и планине, климе и рељефа, географије и историје”, објашњава Дејан Загорац.

„Укуси Старе планине” се састоје из два дела – теоријског у коме су представљене основе нематеријалне баштине становништва Старе планине, и дела са аутентичним рецептима од аутентичних намирница. Ова књигa о гастрономској баштини Старе планине допринеће промоцији овог дела Србије и другим, сличним пројектима који се одвијају на овом подручју.

Књигу „Укуси Старе планине”, аутора Дејана Загорца, можете наручити на: dejan.zagorac@zaprokul.org.rs

(Извор ЗПКР)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар