МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГОЛУБОВИ МАТЕМАТИЧАРИ

Зна да броји (Википедија)

Зна да броји (Википедија)

Кљуном су по редоследу бирали предмете од 1 до 9 на екрану осетљивом на додир. Зашто су птице и примати обдарени за рачунање?

Ако упитате искусног голубара, он ће вам набројати ко зна колико врста голубова. За научнике се, међутим, одскора деле само на две: обичне и математичаре.

Да, други се сврставају у паметне птице са завидном вештином рачунања. Скорашње истраживање, објављено у часопису „Сајенс”, открило је да голубови разликују различите количине и парове, чак су способни да уче апстрактна математичка правила.

Осим људи, једино су резус мајмуни до сада испољили такву вештину.

Да ли су они, дакле, „алберти ајнштајни” у птичјем царству?

„Сматрам да је то умеће распрострањено међу птицама, као што постоје јасни докази да јесте међу приматима”, наглашава Дејмијан Скарф са Одсека за психологију Универзитета Отаго (Нови Зеланд), који је ове птице подучавао да поређају бројеве 1, 2 и 3. На екрану осетљивом на додир голубови су кљуном бирали један, два или три предмета. Уколико су то правилно учинили, награђивани су зрневљем пшенице.

У току испитивања слике су приказиване у различитим бојама, а предмети у друкчијем облику. Затим је улог повећан: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 или 9 предмета. Поново је задатак био исти: наређати бројеве по редоследу бројења. Шта се догодило? Када би угледали осам и пет, увек су најпре кљуцнули на пет. И у томе нису заостајали за два резус мајмуна који су раније увежбани. Задивљујуће, зар не?

Научници су претпостављали да су птице вичне математичким радњама. Претходна истраживања, међутим, била су усредсређена на припитомљене папагаје, као што је био извесни Алекс, који се – према тврдњама власнице Ирене Пепенберг, ванредног професора психологије на Барндајс универзитету – у интелигенцији изједначио с петогодишњим, а у емоционалној зрелости с двогодишњим дететом!

Папагаји се најчешће уче да опонашају људски говор. Алексов највећи подвиг огледао се у томе да схвати шта је то „нула”, појам који уобичајено разумеју деца после треће или четврте године.

Зашто су птице и примати обдарени за математику?

Једно објашњење упућује на заједничког претка који је владао нумеричким способностима, што може да значи да ни друге животиње не заостају, иако то још није установљено у досадашњим проучавањима. Друго тумачење наговешћује да су се математичке вештине независно појавиле и развиле и код птица и код примата.

Стефан Вукашин

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар