МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ХИМАЛАЈИ У СУДАРУ

Хималаји (Википедија)

Хималаји (Википедија)

Тектонске плоче које леже испод нас још су великим делом непознаница. Да ли, можда, крију како је један цео континент заувек нестао?

Тројица научника са Универзитета Чикаго доказали су да недостаје много континенталне коре, што је, отприлике, велико као један континент. У доба судара Индије и Еуроазије, пре 60 до 40 милиона година, настао је највиши планински венац на нашој планети – Хималаји. Можда је исправније рећи да се још ствара.

Користећи најновији рачунарски програм, с невероватном прецизношћу израчунали су колико је копнене масе постојало у том подручју пре, у току и након титанског судара тектонских плоча. Шта су закључили? Недостаје малтене половина, а то је 450.000 милијарди тона или 450 трилиона тона! А где је нестала?

Једино место јесте: испод површине. Када се сударе континентална и окенаска плоча, прва клизне преко друге која гушћа. Друга, дакле, пропадне у узаврели Земљин плашт. Ако се два дела континенталне сударе, а оба су отприлике исте густине, почињу да се савијају, обмотавају један око другог и уздижу према небу. Тако се образују велики планински ланци. Шта се десило са загонетном половином?

Потонула је у Земљину нутрину, упркос увреженом  мишљењу. По свему судећи, имала је малу густину и незамисливо снажне тектонске силе потиснуле у планетин плашт у процесу који је трајао милионима година. Из ових остатака сада дивљају вулкани широм света.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар