МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИНДУСТРИЈА 4.0 ЗА СРБИЈУ

Технолошки самит (МФ)

На трећем по реду међународном скупу, организованом  на Машинском факултету у Београду, учествује 45 међународних и домаћих експерата, научника и истраживача из САД, Европе, Јапана, Аустралије који ће уз присуство више од 200 релевантних учесника.

Савремени технолошки изазови, које највећи број земаља у свету артикулише под називом Индустрија 4.0 морају да буду оквир и за развојну агенду Србије. То подразумева чвршћу везу између науке и привреде, истакнуто је на отварању, треће по реду, Међународне конференције „САД-ЕУ-ЈАПАН-СРБИЈА/технолошки самит 2018 – индустрија 4.0 за мале и средње организације”. Скуп су организовали  Машински факултет у Београду и Привредна комора Србије/Привредна комора Београда, у сарадњи са Америчком амбасадом у Београду и компанијом „Фијат-крајслер аутомбили”, а под покровитељством  Министарства привреде и Министарства за просвету, науку и технолошки развој Србије.

Учеснике конференције поздравио је декан Машинског факултета проф. др Радивоје Митровић, истакавши да је ј скуп прилика да се чују искуства различитих земаља и сагледа у будућност могућег развоја Србије заснованог на знању, истраживањима и новим технологијама. „Само удруженим снагама наше научно друштво може да буде конкуренција светском тржишту знања и да на тај начин привуче фондове потребне за будуће пројекте и укупан развој”, нагласио је проф. Митровић.

Сесију о глобалним трендовима у тој
области отворили су проф. Франческо
Ђоване, идејни творац европског програма
„Будућност производње” и проф. Џун Ни,
познати истраживач из САД, саветник
за развој производних технологија председника
НР Кине, један од директора у Националној
фондацији за науку САД и један од
председавајућих Технолошког форума у Давосу.

„Влада Републике Србије предузима мере за јачање везе између науке и привреде, као и унапређење иновационе и технолошке инфраструктуре у Србији”, поручио је, између осталог, саветник премијерке за ИТ сектор и дигитализацију Ненад Пауновић. Он је подсетио да је један од приоритета Владе развој и модернизација постојећих и изградња нових индустријских и технолошких паркова на територији Србије, попут оних који се граде у Новом Саду и Нишу.

Први дан конференције био је посвећен најновијим истраживачким правцима и резултатима у области индустрије 4.0 и нових производних технологија у свету. Сесију о глобалним трендовима у тој области отворили су проф. Франческо Ђоване, идејни творац европског програма „Будућност производње” и проф. Џун Ни, познати истраживач из САД, саветник за развој производних технологија председника НР Кине, један од директора у Националној фондацији за науку САД и један од председавајућих Технолошког форума у Давосу.

Као стручњак који се бави предвиђањем развоја производних технологија, проф. Ђоване је представио пројекције развоја ижењерства, компјутеризације и аутоматизације у Европи до 2030. године, а проф. Џун Ни је говорио о тренутном стању и даљем развоју производних технологија у најразвијенијим земљама света.

Ове године фокус конференције је на примени индустрије 4.0 у малим и средњим предузећима. Централне теме биће 3D моделовање као база тог концепта и његова примена у изради програма за обраду делова на аутоматизованим машинама, роботизацију и управљање производним и технолошким процесима и програма за мерење и контролу на CNC машинама на бази 3D дигиталног модела производа. Такође, биће речи и о програмима који се односе и на друге елементе индустрије 4.0 као што су IoT (интернет ствари), cloud computing, сајбер-физички системи, који омогућавају контролу и управљање процесима производње и када нисмо поред машина.

Иначе, на скупу учествује 45 међународних и домаћих експерата, научника и истраживача из САД, Европе, Јапана, Аустралије који ће уз присуство више од 200 релевантних учесника, анализирати аспекте нове индустријализације засноване на концепту индустрија 4.0. Главни резултат биће бела књига и предлог јасне мапе пута за област истраживања, развоја и примене индустрије 4.0 у Србији.

(Извор МФ)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар