ТАКНУТО ЋАКНУТО

ИНСЕКТ ГРАНЧИЦА

Гранчица на гранчивци (Музеј инсеката Западна Кина)

Гранчица на гранчивци (Музеј инсеката Западна Кина)

Свако би се преварио: иако инсекти по имену, ово створење највише личи на гранчицу. Мршава и танушна женка достиже, чак, 64 сантиметара дужине! И она је потомак претка који је био најдужи на свету (62,4 сантиметра) који је пронађен пре три године у јужној кинеској провинцији Гуангси.

Постоји више од 3.000 познатих врста
инсеката у виду штапова. Научници нису,
чак, сигурни где многи од њих живе.

Испоставило се да је то била, заправо, непозната врста, сада позната по латинском називу Phriganistria chinensis. Припада породици Phasmatidae, с низом чудних и дивних штапичастих инсеката, укључујући многе највеће и најдуже, пише IFL Scinece.

Глава изблиза  (Музеј инсеката Западна Кина)

Открио га је извсни ЏоуЛи у планини на 1.200 надморске висине када се појавио из тамне сенке у даљини, а личио је на гранчицу дрвета. Имао је ноге дугачке као цело тело. Пре овог примерка, најдужи инсект инсект износио је 56,7 сантиметра (Phobaeticus chani), пронађен 2008. године, а сада је изложен у Природњачког музеја у Лондону.

Постоји више од 3.000 познатих врста инсеката у виду штапова. Научници нису, чак, сигурни где многи од њих живе. Разлог томе је, без сумње, што умеју веома добро да се прикрију у околини. Претеча свих живео је пре више од 126 милиона, чији су остаци ископани у североисточној Кини, један од најранијих узорака инсеката који су својим изгледом опонашали биљку да би преживели.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар