МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИНТЕЛИГЕНЦИЈА БИЉАКА

Данијел Шемовиц (Википедија)

Данијел Шемовиц (Википедија)

Биљке чине 99 одсто биомасе наше планете, а без њих живот на копну, барем у садашњем облику не би био могућ. Анатомски се веома разликују од нас, комуницирају међусобно и, попут нас, имају чула.

Биљке чине 99 одсто биомасе наше планете, а без њих живот на копну, барем у садашњем облику не би био могућ. Анатомски се веома разликују од нас, немају мишиће, али имају исте филаменте као наши бицепси, немају кости, али ту је дрво, немају нерве, али електрични сигнали преносе информације кроз другачије судове. Биљке комуницирају међусобно и, попут нас, имају чула.

У циљу приближавања и бољег упознавања света биљака, њихових чула, начина на које живе и реагују на окружење, Центар за промоцију науке у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, Универзитета у Београду, организује од 15. до 30. новембра манифестацију „Интелигенција биљака”.

Манифестација се одржава у Научном клубу Београд, у Краља Петра 46, а отвориће је у среду, 15. новембра, у 18 часова својим предавањем Данијел Шемовиц, биолог, професор Универзитета у Тел Авиву, и аутор научнопопуларног бестселера „Шта биљка зна”, који је превео и објавио Центар за промоцију науке. Централни део манифестације чини интерактивна изложба која повлачи паралелу између наших чула и сличних процеса код биљака, а отворена је у Научном клубу сваког радног дана од 15 до 20 часова и суботом од 11 до 17 часова. Поред изложбе, програм чине и радионице, предавања, трибине и отворена лабораторија.

Радионице намењене деци школског  и предшколског узраста одржавају се радним даном од 11 до 15 часова, а за радионице је неопходно пријавити се путем линка. Поред тога, суботом се од 11 до 17 одржавају радионице отворене за све посетиоце. Вечерњи програм радним даном, од 18 часова, резрвисан је за научнопопуларна предавања и трибине на којима ће посетиоци моћи да слушају о различитим темама од потраге за кактусима Јужне Америке до археоботанике или полу биљака. Последњег дана манифестације, 1. децембра, одржава се трибина о интелигенцији биљака.

Током трајања манифестације у Научном клубу све време је отворена и лабораторија у малом, где посетиоци могу посматрати различите узорке под микроскопима, учествовати у експериментима и упознати се са Жутим зидом који пружа приказ фундаменталних разлика између научних радова и бројних псеудонаучних текстова који се тичу биљака.

(Извор ЦПН)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар