МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИНЖЕЊЕРИ 4.0 ЗА ИНДУСТРИЈУ 4.0 

Министар Ненад Поповић (други слева)

Министар Ненад Поповић (други слева)

Недавни панел о образовању инжењера, који је организовао Машински факултет, изузетно је важан посебно с аспекта индустријског развоја земље на моделу индустрија 4.0, а о тој теми  мора се разговарати и убудуће, изјавио је, након завршетка скупа, српски министар задужен за иновације и технолошки развој др Ненад Поповић. Једном речју, додао је, за савремену индустрију 4.0 потребни су инжењери 4.0 који, осим базних инжењерских знања, поседују и знања која су интегрисана са најновијим информатичко-комуникационим технологијама.

Према речима министра, дигитализација која улази у све поре друштва, а поготово у индустрију, представља основу за будуће машинство које је потпуно дигитализовано и где ИТ технологије имају максималну примену. Таква дигитализација у Србији неће моћи да се оствари уколико не будемо имали изванредне машинске факултете у Београду, у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, нагласио је др Ненад Поповић. С друге стране, наставио је, уколико желимо убрзан развој, не можемо се затварати у неке мање просторе, зато би са колегама са машинских факултета у државама региона требало направити једну заједничку платформу за образовање инжењера за индустрију 4.0.

Влада Републике Србије ће максимално подржати све процесе који су засновани на иновацијама у новим технологијама и примени ИТ технологија у машинској и другим индустријама, као и иновативно предузетништво које ће помоћи да наши млади инжењери осим изванредног образовања добију и одличан посао у индустрији 4.0 и остану у Србији, нагласио је на крају министар задужен за иновације и технолошки развој.

(Извор Машински факултет)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

Оставите коментар