МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИСКОЧИ ИЗ СВОЈЕ КОЖЕ

Гуштер геко

Гуштер геко

Када се људима неко или нешто попне на врх главе, кажу да би од муке могли „искочити из властите коже”. Наравно, у пренесеном значењу. Али новооткривена врста гуштера то дословно учини да би спасила голи живот.

У научном часопису „Пир џорнал” немачки истраживачи су представили недавно пронађену врсту гмизавца који од сваке опасности побегне тако што се извуче из властите коже.

Гуштер (Geckolepis megalepis)
скида своје љуске и кожу попут
јакне када се суочи с претњом.

Преживљавање у природи није нимало једноставно, али поменути мацаклин или геко је разрадио домишљати захват који му помаже да се измигољи из чврстог стиска грабљиваца.

Испод љуски необичног створења
открива се прозирно ружичасто
месо, кроз које му се, чак, виде
кичма и крвне жиле.

Гуштер (Geckolepis megalepis), наиме, скида своје љуске и кожу попут јакне када се суочи с претњом. И то за ову животињицу није болно, јер се после неколико седмица и љуске и кожа обнове без икаквих ожиљака, али с другачјим узорком.

Испод љуски необичног створења открива се прозирно ружичасто месо, кроз које му се, чак, виде кичма и крвне жиле. Изгледа као риба док га не уграбите, а онда се преобрати у гола пилећа прса, објашњава Марк Шерц са Универзитета Лудвиг Максимилијан у Минхену.

Његове љуске су, иначе, највеће од ма које познате врсте мацаклина или гекоа, поједине заузимају до осам одсто површине тела. Лабаво су причвршћене, са унапред одређеним рупицама (перфорације) на кожи.

Помислили бисте да су, донекле, заштита, али су заправо мамац који блокира зубе или канџе било ког грабљивца који га покуша појести. Запну чељустима или канџама, омогућујући тако голом гуштеру да побегне.

Нови гуштер из Националног парка Анкарана на северу Мадагаскара је први који је откривен у последњих 75 година.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар