МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КАД ЦВРЧЦИ УТИХНУ

Угрожени певач (Википедија)

Угрожени певач (Википедија)

Да ли га је сустигла опомена марљивог мрава, зато што се излежавао и певао? У Европи је све мање цврчака, а богме и скакаваца, пише у првој свеобухватној процени. Наиме, четвртини врста ових инсеката прети изумирање.

Према подацима Међународног савеза за очување природе (IUCN), то је најугроженија група од свих до сада посматраних инсеката у Европи. Стари континент је, иначе, станиште за више од 1.000 врста скакаваца и цврчака.

И једни и други, познати под стручним именом Orthoptera, живе на травњацима. Важан су извор хране за птице и гмизавце, што значи би њихов би нестанак могао угрозити цео екосистем. Станишта им угрожавају пожари (нарочито у Грчкој и на Канарским острвима), пољопривреда и туризам.

„Не почнемо ли одмах деловати, цврчање цврчака могло би ускоро постати прошлост”, упозорио је Жан-Кристоф Вије, заменик директора Програма за глобалне врсте IUCN-а.

Сетите се како смо се у осмољетки мучили понављајући први стих песме Владимира Назора: „И цврчи, цврчи цврчак на чвору црне смрче, који је узимана као брзалица у учењу правилног изговора на часовима српског језика.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар