МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КИНЕСКА СТАНИЦА У КОСМОСУ

Кинеска станица (Википедија)

Кинеска станица (Википедија)

Kина намерава да обави најмање четири космичка лета с људским посадама у следећих пет година у оквиру пројекта градње националне орбиталне станице „Тјан гонг”. Ово је на Глобалној конференцији о космичким истраживањима у Пекингу изјавио први кинески тајконаут (кинески назив за космонаута/астронаута) генерал Јан Ли Веи.

Две мисије су планиране 2020. Kина намерава да заврши градњу своје орбиталне станице око 2022. За њену градње, биће потребно око дванест различитих мисија, што са људским посадама, што аутоматских. Први и основни модул треба да буде лансиран 2019, после чега ће бити лансирана још два експериментална модула који треба да се споје са основним блоком.

Станица ће омогућити боравак вишечланих посада у трајању од три до шест месеци. У току су припреме кинеских тајконаута за мисије на будућој орбиталној станици. Поред тога, наставља се избор групе нових тајконаута која треба да буде формирана пре краја ове године.

Kина, иначе, има 13 тајконаута из две генерације, прве која је одабрана 1996. и друге, у којој се налазе и две жене, формиране 2010. Четворица још нису летела у космос.

Грујица С. Ивановић

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар