МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОЛИКО ТЕЖИ МЛЕЧНИ ПУТ

Наша галаксија (НАСА)

Kолико је тешка наша галаксија? Научници су израчунали да маса Млечног пута износи „1,5 трилиона соларних маса у радијусу од 129.000 светлосних година од средишта галаксије”. Kомбинујући податке, Наса и Европска свемирска агенција су, уз помоћ пројекта „Гаја” и осматрања телескопа „Хабл”, дошле до бројке која је много прецизнија од ранијих претпоставки.

С обзиром на неухватљиву природу
„тамне материје”, која чини око 90
одсто галаксије Млечни пут, тим
стручњака ослањао се на
мерење
брзине збијених звезданих јата.

Соларна или Сунчева маса је стандардна астрономска јединица којом се означава маса Сунца, са којом се упоређују масе других небеских тела. Тако је маса Сунца 332.946 пута већа од масе Земље и 1.047 пута већа од масе Јупитера.

Велики и помало неодређени распон масе Млечног пута, који је до сада важио – између 500 милијарди и три трилиона (хиљада милијарди), настао је као последица употребе различитих метода које су коришћене за мерење расподеле тамне материје. С обзиром на неухватљиву природу „тамне материје”, која чини око 90 одсто галаксије Млечни пут, тим стручњака ослањао се на мерење брзине збијених звезданих јата, односно густих скупова звезда, које круже око спиралног диска галаксије.

Што је галаксија масивнија, то се збијена звездана јата брже окрећу – због утицаја гравитације, наводе физичари са Универзитета у Kембриџу. Прецизније одређивање масе Млечног пута омогућиће јасније разумевање позиције те галаксије у космолошком контексту, односно њене величине унутар бескрајног пространства свемира.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар