ТАКНУТО ЋАКНУТО

КОМЕТА ОТОПЉАВА

kometa

Један од криваца: комета (Википедија)

Пре 56 милиона година догодило се тајанствено велико отопљење на Земљи, а људи ни од корова. Ко је кривац? Научници су ових дана у угледном часопису „Сајенс” привремено оптужили комету или астеорид. Видећемо ко ће од двоје осумњичених први признати.

Наша планета почела је нагло да загрева у палеоцену-еоцену, и то раздобље названо је „топлотни максимум” (PETM). Доказ постоји: у исто време нешто ванземаљског порекла сручило се на Земљу, установила је дружина истраживача са три универзитета – Ренселар, Ратгерс и Колумбија. Пронашли су, наиме, микротектите, округле комадиће отопљеног тамног стакла с црним тачкицама, што уверљиво указује да је било судара с кометом или астероидом.

Поменуте тачкице су настале, како се верује, испаравањем тла када је космичка стена свом силином треснула. Мањи комади отопљеног камења одлетели су у висину, охладили се и пали на површину наше планете. Неколико примерака извађено је с морског дна на великој дубини близу Бермуда. Шта се након тога збило?

Угљеник се нагомилао у гасном омотачу (атмосфера), температура је порасла пет-шест Целзијусових степени, мора су постала кисела. Тадашње животиње кренуле су у велику сеобу у хладније крајеве на северном и јужном полу. На Земљи су почеле да се појављују породице савремених сисара.

Никоме још није јасно како се то тачно десило и колико се брзо загрејала и охладила наша планета, али је „топлотни максимум” потрајао око 150.000 година. Извесно је да се угљеник у виду метана, наталожен у морима и океанима, нагло ослободио и испарио.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар