МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРАЛ ОД ТРИСТА ЛЕТА

Дуговечан на дубини (Википедија)

Дуговечан на дубини (Википедија)

Црвени корал, који може да живи пет стотина година, један је од неколико морских врста које чине да човеков животни век изгледа као трептај ока. У новој студији научници су истраживали из ког разлога неке од ових врста могу да живе и по неколико стотина година.

Аутори студије дошли су до закључка да бића која живе на великим дубинама мора и океана, попут корала, макроалги, сунђера и горгоније, имају више изгледа да живе и по неколико стотина година.

Недостижни сунђер (Википедија)

Морска врста с најдужим животним веком икада забележеним је сунђер Monorhaphis chuni који је живео невероватних једанаест хиљада година на дубини од 300 метара испод површине мора.

На већим дубинама животиње су заштићене од многих појава са којима се суочавају врсте на мањим дубинама, попут промене температуре и јаких олуја, објашњава коаутор студије Ден Доук, професор студија животне средине на Универзитету Колорадо.

Други фактор је то што ове врсте формирају колонију вишеструких јединица које су генетички идентичне и које се, код корала и горгонија, називају полипи. Ипак, научници истичу да врсте које данас живе на тим дубинама више нису толико безбедне да би могле да доживе дубоку старост, наводећи као највећи узрок томе осетне климатске промене.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар