МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КУКУРИКАЊЕ ОД 15О ДЕЦИБЕЛА

1. Као бушилица (Википедија)

Као бушилица (Википедија)

Група истраживача са универзитета у Антверпену и Генту открила је начин на који петлови штите своје чуло слуха кад кукуричу, што је отприлике равно звуку који производи хидраулична бушилица.

Зашто петлови не оглуве од кукурикања?

Група истраживача са универзитета у Антверпену и Генту открила је начин на који петлови штите своје чуло слуха кад кукуричу.

Свако ко је живео на селу познаје кукурикање петла. Међутим, мање је познато колико гласно оно може бити. У најновијем тексту часописа Zooology истраживачи су објавили да оно може достићи и 150 децибела, што је отприлике равно звуку који производи хидраулична бушилица.

Научници су открили да је половина
мембране средњег уха покривена меким
ткивом које ублажава звук.

Уколико су константно без заштите, грађевинари или људи који употребљавају тешку машинерију временом могу да оглуве услед оштећења фине мембране средњег уха. Пошто кокошке имају сличну структуру мембрана за слух у средњем уху као и људи, тим истраживача је снимао главе тих птица компјутеризованом томографијом.

Аутори те студије су открили још
једну особину птица ‒ за разлику од
људске, њихова слушна мембрана
се може у потпуности обновити.

Научници су открили да је половина мембране средњег уха покривена меким ткивом које ублажава звук. Такође, када петао забаци главу да кукурикне, активира се посебан механизам потпуног спуштања тог ткива низ ушну шупљину, што ублажава удар јаких звучних таласа.

Аутори те студије су открили још једну особину птица ‒ за разлику од људске, њихова слушна мембрана се може у потпуности обновити. Иако то није изричито напоменуто, из истраживања произилази: пошто и кокошке и пилићи имају исти механизам апсорпције звука у средњем уху, не могу изгубити слух од громогласног кукурикања у близини.

Опште је познато да петлови траже најпогоднију тачку са које се могу најбоље чути док објављују апсолутну власт над својим јатом.

(Наташа Гоати, РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар