МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КВАНТНИ РАЗГОВОР ПРЕДСЕДНИКА

Кинески председник (Википедија)

Двојица председнка, Кинеске академија наука и Аустријске академије наука, у првој квантној видео-конференцији. Призор иа научнофантастичног филма „Звездане стазе“? Нисте погодили, разговарали су један седећи у Пекингу, а други у Бечу: Чунли Баи и Антон Цајлингер.

Пренос се одвијао преко сателита „Мо Ди” или „Мо Ци”, са именом чувеног кинеског филозофа из 391. године (на латинском Мициус), који је кружи на висини од 500 километара изнад наше планете. Одаслат је 16. августа 2016. године, а представља, у ствари, савршени пријемник фотона, који сваког дана у исто време пролази изнад исте тачке.

Слање поруке из Беча у Пекинг.

Толико је осетљив да забележи квантно стање сваке светлосне честице појединачно испаљене ка њему. Осмислили су га истраживачи под окриљем Кинеске академије наука, на челу с професором Јиан-Веи Паном, радећи на томе готово једну деценију.

Сателит је опремљен с три битна уређаја: прдајником с квантним протоколом (QKD), извор преплетених фотона и квантним пријемником и анализатором. Пет копнених станица, изграђених у Кини, у сталној је вези са сателитом. Размештене су на рауличитим надморским висинама – од 690 метара надомак Пекинга до покрајине Тибет.

Већ је најављена слична сарадња Кине са Сингапуром, Италијом, Немачком и Русијом.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар