МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛЕКОВИ ИЗ ВЕШТАЧКОГ ЛИШЋА

vestacki list (vikipedija)

Угледајући се природно лишће које упија сунчеву светлост за фотосинтезу, хемијски инжењери са Технолошког универзитета у Ајндховену (Холандија) направили су вештачки лист за производњу лекова.

Коришћење сунчеве светлости за хемијску производњу био је сан многих хемијских инжењера. Невоља је у томе што доступна технологија ствара енергију чија јачина није довољна за покретање хемијских реакција.

Међутим, у самој природи такви процеси су могући. Молекули у листовима које служе као антене прикупљају и складиште енергију из сунчеве светлости. Затим долази до хемијских реакција, тј. процеса фотосинтезе.

Молекули у листовима који служе
као антене прикупљају и складиште
енергију из сунчеве светлости.
Затим долази до хемијских реакција.

Истраживачи су користили нове материјале, познате као LSC (луминисцентни соларни сакупљачи), који хватају сунчеву светлост на сличан начин. Посебни молекули осетљиви на светлост упијају велике количине и претварају их у одређену боју која се преноси до рубова путем провођења светла. У пракси ови материјали често се користе са соларним ћелијама за повећање приноса у пољопривреди.

У истраживању су коришћени веома танки канали у силицијумском гуменом LSC-у кроз које се може пумпати течност. Тако су надолазећу светлост доводили до молекула у текућини, а интензитет је био довољно јак за настанак хемијских реакција.

Резултати истраживања су надмашили очекивања: чак и у облачном дану производња је била за 40 одсто већа него код сличних огледа с другим материјалима. Поменута технологија подесна је за прављење лекова, а то значи било где: на пример, у џунгли против маларије или на Марсу парацетамол.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар