МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛЕПА ФАРАОНОВА МАТИ

Маска мумије (Википедија)

Маска мумије (Википедија)

Требало је 500 сати да поново створе бисту и лице краљице Нефертити, некадашње владарке Египта, која је сачувана захваљујући мумификацији.

Лице једне од најлепших жена на свету поновно је оживљено. Захваљујући тродимензиоланој (3D) технологији, реконструисано је лице египатске краљице Нефертити, саопштили су научници са Универзитета у Бристолу. Требало је 500 сати да поново створе бисту и лице некадашње владарке Египта која је сачувана захваљујући мумификацији. Научници су чак украсили бисту накитом који је ручно израдио „Диор”.

Користећи најновију технологију сликања,
лице мумије је дигитално мапирано како
би се израдила реплика главе која је заправо
иста као скулптура краљице Нефертити.

Египтолог доктор Ејдан Додсон са Универзитета у Бристолу добио је дозволу египатског Министарства антиквитета и Египатског музеја да уклони заштитно стакло које је покривало мумију „Млађе даме”, како би је прегледао.

Лобања и биста Нефертити

најновију технологију сликања, лице мумије је дигитално мапирано како би се израдила реплика главе која је заправо иста као скулптура краљице Нефертити. Ипак, боја коже владарке старе 3.400 година подигла је доста контроверзи. Многи људи на друштвеним мрежама тврдили су да вероватно није била толико светла у стварности. Цео процес забележен је и емитован на „Травел ченелу”.

​​Скулптура даје тачан приказ изгледа владарке и подупире теорију да је мумија мајке фараона Тутанкамона, заправо, краљица Нефертити, пише „Мејл онлајн”.Нефертити је владала Египтом пре 3.300 година — од 1359. до 1336. пре Христа.

„Ово је невероватно. Када се ово откриће искомбинује с најновијим читањем генетских података, постаје узбудљив доказ да је мумија ,Млађе даме’ заправо краљица Нефертити”, рекао је доктор Додсон.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар