МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЉУДИ НЕ БИ ПОСТОЈАЛИ

Уништио живот (Википедија)

Уништио живот (Википедија)

Људи не би постојали на Земљи да није било удара астероида пре 66 милиона година на подручју данашњег Мексика, који је потпуно уништио диносаурусе, сматрају научници. Јапански истраживачи Kунио Kаихо и Нага Ошима сматрају да удар астероида не би био тако разарајући да се догодио било где другде на планети, што значи да би диносауруси и данас постојали, а људи се можда никада не би развили.

Астероид је пре 66 милиона година пао у плитко море на територији данашњег Мексика. Научници верују да последице не би биле толико страшне да је астероид ударио негде на 87 одсто површине остатка Земље, јавља „Раша тудеј”.

Астероид ширине десет километара направио је кратер пречника око 176 километара. Удар астероида ослободио је енергију милијарду пута већу од енергије атомских бомби које су уништиле Хирошиму и Нагасаки у Другом светском рату. Kао резултат удара, више од 75 одсто копнених и морских животиња, укључујући диносаурусе, нестало је.

Огромне количине пепела, прашине и чађи ослобођене су у атмосферу и блокирале око 80 одсто сунчевих зрака. Научници верују да је главни разлог нестанка животиња чађ која настаје приликом удара запаљеног камена пуног молекула угљоводоника, као што је нафта. Међутим, количина угљоводоника у стенама и камењу варира у зависности од локације.

Научници су утврдили да само 13 одсто површине Земље има такву околину, односно стене са високим садржајем молекула угљоводоника, што значи да диносауруси нису имали среће, јер је астероид погодио баш ту област. Јапански научници тврде да људи вероватно не би уопште ни било да није било удара астероида.

(Извор Срна)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар