МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МИЛИОН ЗА ОСАМ КРАЉИЦА

Нерешена загонетка (Сток)

Нерешена загонетка (Сток)

Сама загонетка је решена, али су сви компјутерски програми неславно пропали кад се повећа шаховска табла.

Kо реши ову загонетку, добиће милион долара. Научник, професор Ијан Гент, и његов тим са Универзитета Сент Ендрјус нуде награду од милион долара особи која успе да смисли програм који ће решити „Kраљичину загонетку”.

Задатак који се поставља пред играче
јесте да на стандардну шаховску таблу
поставе осам краљица, тако да ниједна
не може да нападне неку другу.

Пре него што се понадате, иако је то такмичење отворено за све, немојте мислити да је једноставно, осим ако нисте стручњак за програмирање, пише „Унилад”.

„Kраљичина загонетка” настала 1850. године, укључује осам фигура са шаховске табле. Штавише, осам краљица. Задатак који се поставља пред играче јесте да на стандардну шаховску таблу поставе осам краљица, тако да ниједна не може да нападне неку другу.

То значи постављање краљица у различите редове тако да две краљице нису у истој колони нити се могу срести дијагонално. Сама загонетка је решена, али су сви компјутерски програми неславно пропали кад се повећа шаховска табла.

Гент и његове колеге верују да би рачунарски програм, који може да реши тај задатак, могао да буде довољно софистициран да реши већину задатака, попут декриптовања најтежих сигурносних софтвера.

„Ако можете да напишете програм који може да реши тај задатак брзо, онда можете да га прилагодите да решава већину битних проблема који нас данас муче”, рекао је Ијан Гент. „То укључује тривијалне задатке попут тога да нађете највец́у групу ваших пријатеља на ,Фејсбуку` који се међусобно не познају, али и важне задатке попут проваљивања кодова који осигуравају наше онлајн трансакције.”

Разлог због којег је тешко написати тај програм јесте велик број варијабли које су укључене у њега. Због тога би могло да потраје и неколико година док се програм коначно не оствари.

„У пракси, нико није био ни близу успешном писању програма”, рекао је један од научника. Ако вас занима овај изазов и мислите да можете да напишете свој програм и да добијете милион долара, онда се јавите Kлеј институту за математику у САД.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Pisem ovaj komentar sa jedinom svrhom da ustedim vreme i trud programerima. Pratim rezultate u vezi ovog izazovnog problema bar 30 godina kao matematicar i programer. Medjutim, problem nema resenje ako se pod „resenjem“ podrazumeva nalazenje broja B(N) razlicitih rasporeda nenapadajucih kraljica na „sahovskoj“ tabli NxN za proizvoljno N. Ne postoji formula u zatvorenom obliku za B(N), ne postoji ni rekurenta relacija kao ni funkcija generatrise. Do partikularnog resenja (za konkretno N>10) moze se doci iskljucivo pomocu racunarskih programa. Napisan je veliki broj programa na razlicitim programskim jezicima; programi postaju sve sofisticiraniji i skracuju vreme nalazenja svih pozicija B(N), ali problem se javlja kada je N veliko. Naprimer, na tabli 27×27 broj razlicitih rasporeda kraljica pise se sa 18 decimalnih cifara. Ukoliko je N veliko program, ma kako superioran, moze raditi godinama cak i na super-kompjuterima. To je poznato i onima koji su raspisali veoma vrednu nagradu, zato su i ponudili milionsku sumu. Moj savet programerima je da na drugi nacin utrose svoje vreme (i mozda zaista dodju do izvesne zarade), jer se u svetu vodi velika trka programerskih timova uz pomoc mocnih racunara i to ne zbog (nedostizne) nagrade, vec usavrsavanja programa i postavljanja rekorda u pogledu broja B(N), nesto slicno kao pri izracunavanju sto veceg broja decimala broja pi. Uzgred, da napomenem da se ovim problemom na standardnoj tabli 8×8 bavio i jedan od najvecih svetskih matematicara Fridrih Gaus. Ko voli ovu vrstu problema, moze da pokusa (rucno ili pomocu racunara), ali na standardnoj tabli 8×8 (postoje 92 resenja).

Оставите коментар