МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МОБИЛНИ С ПРОСЕЧНОМ БРЗИНОМ

Упозорава возача (Википедија)

Упозорава возача (Википедија)

Бојан Мартиновић, који је Факултет организационих наука завршио с просеком 10, са својим тимом је развио апликацију за мерење просечне брзине на деоницама српског ауто-пута.

Ново мерење просечне брзине на ауто-путу донело је возачима низ недоумица. На пример, како израчунати просечну брзину и колика је тренутна просечна брзина од тренутка када сте ушли на поједину деоницу. Одговоре даје бесплатна апликација за мобилни телефон, коју су развили студенти и дипломци Факултета организационих наука и бесплатно је понудили возачима с мобилним телефонима и оперативним системом „андроид“.

Бојан Мартиновић је студент који је Факултет организационих наука завршио са просеком 10. Последипломске студије почиње ових дана у Милану, а пре него што се преселио у Италију, заједно са својим тимом развио је апликацију за мерење просечне брзине на деоницама српског ауто-пута. Апликација је директно везана за „Гуглове мапе”, прецизна је у милиметар, веома лака за употребу и, када се једном скине, за њено коришћење није потребан интернет. Телефон се понаша као навигација повезана са сателитима.

Апликација омогућава да, уколико је неко возио неком већом брзином, добије информацију колико треба да сачека да би се уклопио у просечну брзину или да му покаже коликом просечном брзином треба да вози до следеће рампе, а да не прекорачи брзину. Апликација под називом „Просечна брзина” може да се скине са „Гуглове продавнице” . Од замисли до конкретне примене протекло је мало времена, а аутори кажу да је сада потребна медијска пажња. Доступна је од 1. септембра, потпуно је бесплатна и рађена две недеље.

Момци и девојке са ФОН-а спремни су да се суоче и са много компликованијим пројектима. Унутар апликације биће убачене и мапе кретања, бензинске станице, одморишта, али и места на којима може да се напуни електрични аутомобил на нашим аутопутевима. Посебна апликација биће развијена за оне који возе електромобиле, са прорачуном где и колико допунити електромобил до наредног пуњача.

(Драган Милутиновић, РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар