МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МУЊЕ ИЗ ТЕСЛИНОГ КАЛЕМА

Теслин калем у Грифитовој опсерваторији (Википедија Комонс)

Теслин калем у Грифитовој опсерваторији (Википедија Комонс)

На брду високо изнад Лос Анђелеса налази се светски познат конусни калем велике снаге, познат под именом свогa творца – Теслин калем.

Један од упечатљивијих експоната фамозне опсерваторије Грифит парк је Теслин калем. Његово муњевито електрично пражњење забавља велики број туриста и локалног становништва које често посећује ову атракцију.

Теслин калем је постављен на ново место у циљу изазивања што интензивније реакције публике, док су његови огромни лукови и праскајући звукови које производи „бољи него икад”.

Иако је наш велики научник свој калем замислио као средство за ваздушни пренос бесплатне електричне енергије, он данас напаја само један неонски знак. Ипак, то га не чини ништа мање величанственим.

Конкретан калем о којем је реч некада је био у власништву др Фредерика Финча Стронга, лекара, теолога и ентузијасте у истраживању могућности примене електричне енергије у терапији.

Он је био фасциниран Теслиним описом ефеката наизменичне струје из 1893. године, па је и сам приступио испитивању њене примене у медицини. На ту тему је 1908. године написао и књигу под насловом „Високофреквентне струје”, бавећи се теоријама о њиховом утицају на „унутрашње вибрације” пацијената.

Финч Стронг је донирао главне делове свог примерка Теслиног калема граду Лос Анђелесу. Тамо је у потпуности рестауриран и дато му је ново место у опсерваторији где стоји представљен јавности од 1937. године. Он се може видети било кад у оквиру редовног радног времена опсерваторије.

Извор: Њусвик

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар