МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈБОЉИ ДОКТОРАТ

РНК (Википедија)

РНК (Википедија)

Др Иван Јовановић, истраживач сарадник Лабораторије за радиобиологију и молекуларну генетику 080, добитник је овогодишње награде Фондације „Горан Љубијанкић” за најбољу докторску дисертацију из молекуларне биологије одбрањену у 2016. години.

Докторску дисертацију под насловом „Анализа експресије целокупног генома у циљу идентификације кључнех гена и микро РНК за настанак урођених аномалија бубрега и уринарног тракта човека” урадио је под менторством др Александре Станковић, научног саветника Института за нуклеарне науке „Винча” Универзитета у Београду, и Катарине Зељић, доцента Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Циљ Фондације јесте да
промовише младе и
перспективне научнике из Србије.

Докторска дисертација је у потпуности урађена у Институту за нуклеарне науке „Винча” на капиталној опреми добијеној у текућем пројектном циклусу 2011-2016 у оквиру пројекта III41028.

Горан Љубијанкић је био доцент на предмету Основи молекуларне биологије на Биолошком факултету и руководилац Лабораторије за молекуларну биотехнологију Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у Београду. Трагично је настрадао 17. априла 2002. године. Фондација „Горан Љубијанкић” основана је 1. јула 2003. године у Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство. Поред његових родитеља и Института, оснивање су помогле колеге из Међународног центра за генетичко инжењерство и биотехнологију у Трсту.

Циљ Фондације јесте да промовише младе и перспективне научнике из Србије који се баве истраживањима у молекуларној биологији радећи искључиво на ресурсима у Србији. Сваког 30. јануара, на рођендан Горана Љубијанкића, додељује се награде најуспешнијим младим истраживачима за постигнуте резултате у молекуларној биологији.

Душан Никезић
(Извор ИНН Винча)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

Оставите коментар