МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈСИЋУШНИЈИ ЧЕКИЋ

Фото „Сова бајмедикал”

Фото „Сова бајмедикал”

Ни у сну нисте помислили да ће вам неко куцкати по живцима. Зар вас не излуђује већ ударање по глави? Али шта се дешава унутар наших лобања?

Ако можемо лако исећи комадић ткива коже или мишића, шта се догађа са ћелијама које чине желатинску масу нашег мозга? То су на уму имали Кимберли Тарнер Меган Валентајн, Адел Дојл са Калифорнијског универзитета Санта Барбара када су се удружили с компанијом „Сова бајомедикал” да истраже како механичке силе делују на ћелијском нивоу.

Начињен је микрочекић,
машиница ћелијске величине,
која куцка, удара, притиска и
гура појединачне нерве.

Показало се да механичке силе много утичу на ћелије, наглашава Кибмерли Тарнер, који изучава микроскопске машине. Ни издалека то нису, а нарочито матичне ћелије, изоловане јединице живота на које не упливишу збивања у окружењу. На пример, усмеравају их да се деле (диференцијација) из једне врсту у другоу или да започну процес излечења.

Главно ограничење у разумевању понашања појединачних нервних ћелија, међутим, испољавало се у томе да нисте имали чиме поуздано да их притиснете. Отуда нисте могли да знате какав ће бити одзив. Сада је начињен микрочекић, машиница ћелијске величине, која куцка, удара, притиска и гура
појединачне нерве да би се добио икакав одговор у одгонетању тајни мозга, поготово након свакојаких озледа и повреда.

У ствари, то је најсићушнији чекић на свету икада начињен који пролази кроз појединачне ћелије подвргавајући их деловању различитих физичких сила.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар