МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАНОСПАНАЋ ЈАВЉА

Наноспанаћ (Кристин Данилоф, МИТ)

Наноспанаћ (Кристин Данилоф, МИТ)

Можда је Попај био у праву када је у свакој неприлици посезао за спанаћем. Скорашње истраживање је показало да је то више од обичне суперхране. Може, чак, послужити као детектор експлозива, што су учинили истраживачи на Масачусетском институту за технологију (МИТ).

Лишће спанаћа се одликује
способношћу откривања једињења карактеристичних за експлозиве.

У листове биљке су, наиме, усадили угљеникове наноцевчицемм, а то им омогућује да сакупљају информације помоћу сензора и да их бежичним путем проследе. Поменути приступ назван је биљна нанобионика, и један је од првих који показује да могуће утиснути електронске склопове у биљке.

Лишће спанаћа се одликује способношћу откривања једињења карактеристичних за експлозиве, званих нитроароматици. Та једињења се налазе у минама и другим врстама експлозива. Ако се могу открити у води коју биљка упија, наноцевчице одмах одашиљу сигнал. Флоуресцентна узбуна се види преко инфрацрвене камере. Када се камера придода паметном телефону или рачунару, кориснику стиже електронска порука.

Наноцевчице се постављају на доњој страни листа, тамо где се одвија већина фотосинтезе. Биљци треба само 10 минута да доведе воду у лишће и одреди да ли се у њој налазе нитроароматици. Информације се читају тако што се листови осветле ласером, и то наведе наноцевчице да испуштају фоуресцентно светло.

На тај начин се добија сигнал из биљке која је удаљена око један метар. Наичници настављају да раде на повећању домета.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар