МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАТО У СРПСКОЈ НАУЦИ

Зелено гориво (Википедија)

Зелено гориво (Википедија)

Осам српских научника предводе истраживачки пројекат развоја биогорива из алги, чија би прозводња у будућности могла да постане комерцијална. Пројекат који подржава НАТО програм „Наука за мир и безбедност”, (Science for Peace and Security – SPS), спроводи се у београдском Институту за мултидисциплинарна истраживања, у кооперацији са британским Манчестерским универзитетом и Универзитетом Бејлор из САД.

„Очекујем да ће наши резултати подстаћи развој зелених технологија у енергетском сектору”, каже вођа пројекта Иван Спасојевић и додаје: „Успешан завршетак овог пројекта ће, верујем, омогућити снижавање цене горива за једну петину, у наредних пет година”, објаснио је он.

Предвиђено је да истраживање траје три године. „Пројекат нам обезбеђује све што је потребно, опрему, материјале и школарине за већину надарених младих истраживача, који, захваљујући томе, остају у својој земљи.”

Од 2007. године Србија је учествовала у неколико НАТО SPS пројеката, међу којима су они посвећени борби против хемијских, биолошких, радиолошких и нуклеарних агенаса, борби против тероризма и јачању улоге жена у миру и безбедности.

„Имамо велики искуство у сарадњи с нашим српским партнерима. НАТО SPS пројекти помогли су да се израде сеизмичке карте земаља западног Балкана, унапреди заштита водних ресурса реке Саве, а српски и немачки научници заједно раде на развоју робота за деконтаминацију и деминирање”, рекао је бригадни генерал Чезаре Маринели, шеф Kанцеларије НАТО-а у Београду.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар