ТАКНУТО ЋАКНУТО

НЕМА ВИШЕ ГУЉЕЊА

Јапанска банана (Википедија)

Јапанска банана (Википедија)

Е, па нема више да се гули. Нисте, ваљда, помислили на властиту кожу? То н и Међународни монетарни фонд не сме да вам обећа. Добро, каквом је то гуљењу одзвонило?

Јапанци су почели узгајају банане с јестивом кором. И не само то: обична нарасте за око две године, а негуљена је за јело већ за четири месеца и знатно је слађа. Базвана је невероватна банана (mongee banana), а дело је необичног поступка замрзавања и одмрзавања.

У јужном Јапану стабла банана гаје на, чак, 60 Целзијусових степени испод нуле, а потоме их пресаде у услове где је она око 27 изнад нуле. Последица тога је бржи раст. Такве банане имају не сасвим зрелу кору, тању и мекшу. И што је најважније: довољно слатку да се може јести.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар