ТАКНУТО ЋАКНУТО

(НЕ)МЕШАЈУЋИ ОКЕАНИ

Додир две воде (Википедија)

Додир две воде (Википедија)

На месту где се сусрећу Тихи и Атлантски океан, код Рта Хорн, начињен је импресиван видео-снимак са једног туристичког брода на којем је граница између два океана јасно видљива, као на географској карти, остављајући утисак да њихове воде не могу да се измешају.

Атрактиван снимак направљен је негде код најјужнијег врха Јужне Америке. Међутим, граница између два океана је само неко време јасно видљива, јер се воде океана ипак мешају, само што тај процес траје мало дуже него што бисмо очекивали, објашњавају стручњаци.

Наиме, да би се њихове воде измешале једва пар сантиметара, потребно је неколико дана, јер и за овако велике водене површине важе исти механизми мешања као и за друге течности: дифузија две течности и физичка агитација.

Дифузија, односно ширење или разливање код течности је изузетно споро, тако да код океана дужина тог процеса највише зависи од физичке агитације, то јест физичких утицаја на мешање – таласа, струја, ветрова…

Такође, густина океана може утицати на стварање ове видљиве границе, услед разлике у салинитетима воде, а затим су ту и приливи слатке воде од топљења глечера, велике реке које уносе и извесну количину глине у океан и мењају му густину и боју. Међутим, и воде океана се, на крају, ипак измешају, закључују стручњаци.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар