МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕПОЗНАТЕ БАКТЕРИЈЕ

Илустрација (Тинксток)

У тоалету свемирске летелице пронађене до сада непознате бактерије које су отпорне на познате антибиотике.
 
Чишћење тоалета није забавно ни на Земљи, а камоли у свемиру. Међутим, одржавање тоалета у свемирским летелицама може научнике да доведе до интересантних сазнања. То се недавно и догодило, када су у тоалету свемирске летелице пронађене до сада непознате бактерије које су отпорне на познате антибиотике.

Студија која је објављена прошле седмице у часопису БМЦ Микробиологија доноси откриће научника калифорнијске лабораторије који су анализирали неколико узорака бактерија узетих 2015. године, што је укључивало и неколико узорака с површина у тоалетима. Идентификоване су четири непознате врсте ентеробактерија, које су иначе веома отпорне на антибиотике и којима се често заразе болнички пацијенти компромитованог имуно система, преноси Live science.

„Ове нове врсте нису заразне и нису активна претња људском здрављу али их треба посматрати”, наводи се у студији.

Научници су упоредили ДНK новооткривених бактерија са више од 1.200 врста ентеробактерија којих има на Земљи. Показало се да је најсличнији једној врсти која је раније откривена у болницама у Африци, држави Вашингтон и Kолорадо. Иако нова врста садржи више од 100 гена повезаних с вируленцијом, болестима и отпорношћу на антибиотике, бактерија не представља никакву претњу здрављу астронаута, закључак је студије.

„Ове нове врсте нису заразне и нису активна претња људском здрављу али их треба посматрати”, наводи се у студији. Kомпјутерском анализом предвиђа се да имају 79 посто шансе да еволуирају на начин да би могле да изазову болести код људи у будућим свемирским мисијама. Стручњаци неће моћи да разумеју прави потенцијал бактерија док их не проуче на живом телу у свемиру, наводи Ливе сциенце.

Живот у свемиру је чудан, чак и за бактерије. Јединствени услови околине, микрогравитација, радијација и стални боравак астронаута заједно, могу да имају бројне утицаје на то како бактерије расту и мењају се. Научници поручују да је потребно још истраживати да се одреде какви би ти ефекти могли да буду, закључује се у студији.
 
(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар