МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕУНИШТИВА ВИРУСНА ГРАЂА

Вируси под микроскопом (Википедија)

Вируси под микроскопом (Википедија)

Крије ли се у вирусу тајна будуће неуништиве твари? На Универзитета Вирџинија (САД) верују да ће, испитујући одлике једне врсте (Acidianus hospitalis Filamentous Virus 1), вештачки створити материјал с великим бројем примена, укључујући испоруку лекова против рака (нападају само) туморе и изградњу здања отпорних на земљотресе.

Поменути микроорганизам, иначе, обитава у термалним изворима Националног парка Јелоустоун и способан да је раствори месо и кости. Истраживачи су открили да он опстаје на температури изнад 175 Целзијусових степени иа да има опну (мембрана) какву до сада нису срели.

Молекули у мембране су распоређени у облику потковице, обезбеђујући му да буде мали и издржљив. У проучавању су коришћени електронски микроскоп и усавршено компјутерско моделирање да би се одгонетнуле њихове физичке особине.

У природи је обмотан својеврсним прутићима, чији пречник износи 24 нанометара (милионити делић милиметра), а дужина 900 нанометара. Збирка гена (геном) се протеже у виду линије и достиже 24 килобајта, а у стању је да кодира 40 протеина.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар