МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НОБЕЛ ЗА ТРОДИЕМЕНЗИОНАЛНИ МОЛЕКУЛ

Тројица добитника (Nobelprize.org)

Тројица добитника (Nobelprize.org)

Тројица научника добитници Нобелове награде за хемију: Жак Дубоше из Швајцарске, Јоаким Френк из САД и Ричард Хендерсон из Велике Британије.

Нобелова награда за хемију за 2017. годину додељена је тројици научника за развој ефикасне методе за генерисање тродимезионалних слика молекула живота, методе која уводи биохемију у нову еру, саопштила је Шведска краљевска академија науке у Стокхолму.

Добитници овогодишње Нобелове награде за хемију су Жак Дибоше са универзитета у Лозани, у Швајцарској, Јоаким Франк са Колумбија универзитета у Њујорку и Ричард Хендерсон из лабораторије за молекуларну биологију на Универзитету Кембриџ у Великој Британији за развој криоелектронске микроскопије.

Употребом криоелектронске микроскопије научници сада могу да замрзну биомолекуле усред кретања и прикажу их у атомској резолуцији. „Ускоро можемо имати детаљне слике комплексних машинерија живота у атомској резолуцији”, саопштила је Академија.

Како се наводи, слика је кључ за разумевање и научна открића често су заснована на успешној визуализацији предмета невидљвим за људско око. Међутим биохемијске мапе дуго су биле пуне празнина јер расположива технологија није успевала да генерише слике великог дела молекуларне машинерије живог света, а криоелектронска микроскопија све то мења.

Истраживачи сада могу да замрзну биомолекуле у сред кретања и визуализују процесе које раније нису никад видели, што је одлучујуће за основно разумевање хемије живих бића и за развој фармацеутских производа, наводи Академија у саопштењу.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар