МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПАРАЛЕЛНИ УНИВЕРЗУМИ

Мноштво светова (Википедија)

Мноштво светова (Википедија)

Према једном од тумачења Стивена Хокинга и Томаса Хертога, наш је свемир један од паралелних свемира, којих има бесконачно много

Само 10 дана пре него што је преминуо, славни физичар Стивен Хокинг предао је издавачу за објављивање свој последњи научни рад, на коме је радио заједно са колегом Томасом Хертогом. Рад под насловом A smooth exit from eternal inflation? управо је објављен у научном часопису Journal of High Energy Physics. У њему су Хокинг и Хертог изнели нову теорију о настанку свемира, која би могла да одговори на неколико до сада неодговорених питања.

У њиховом тумачењу теорије вечног ширења свемира постоји граница иза које наше поимање протока времена престаје да има смисла.

Према теорији „Великог праска”, свемир је пре нешто мање од 14 милијарди година почео да се шири из тачке неизмерне густоће, а то ширење се наставило до данас. Према једном од тумачења те теорије, наш је свемир један од паралелних свемира, којих има бесконачно много, пише „Бизнис инсајдер”. У свом раду Хокинг и Хертог се ослањају на теорију струна, грану физике која покушава да помири квантну физику са гравитацијом и теоријом релативитета Алберта Ајнштајна.

Стивен Хокинг (Википедија)

У њиховом тумачењу теорије вечног ширења свемира постоји граница иза које наше поимање протока времена престаје да има смисла. За основу те границе нова теорија узима ограничени број свемира насталих након „Великог праска”, у којима важе исти закони физике као и у нашем. Доказе о постојању других свемира физичари би могли да потраже користећи алате за мерење примордијалних гравитационих таласа, насталих при првобитном ширењу после „Великог праска”.

Постојећи инструменти који служе за тражење гравитационих таласа вероватно нису довољно осетљиви да би могли да пронађу доказе за потврду ове теорије Хокинга и Хертога. А то би могао да буде задатак за неке будуће инструменте, као што је европска свемирска опсерваторија гравитационих таласа „ЛИСА”, преноси „Т портал”.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар