МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПЕСМОМ ПРОТИВ СТРЕСА

pesma

Слушањем песме „Бестежински” тескоба и стрес код испитаника су се смањила за 65 одсто, установили су неуронаучници.

Савремени живот подразумева стрес, с којом се сви лакше или теже носимо. Многи људи се окрећу музици ради опуштања. Доказано је да је лечење нотама делотворно, а да ли сте знали да су неуронаучници одредили која песма највише опушта?

Док је слушате срчани ритам се
постепено успорава како би био
једнак ритму песме. Управо то
доводи до снижавања крвног притиска.

Ако је веровати њиховим тврдњама, то је песма „Бестежински” (Weightless), енглеског бенда „Маркони јунион”. Учесници у испитивању су замољени да реше различите загонетке. За то време били су спојени на сензоре који су, док су задаци појачавали стрес, мерили њихову мождану активност, срчани ритам, крвни притисак и дисање.

Највише је релАксирала малочас поменута музичка нумера. Тескоба и стрес код испитаника су се њеним слушањем смањила за 65 одсто. Зашто? Она има непрекидан ритам који почиње на 60 пулсева у минуту, затим се смањује на отприлике 50. Док је слушате срчани ритам се постепено успорава како би био једнак ритму песме. Управо то доводи до снижавања крвног притиска.

У стварању поменуте песме учествоали су музички терапеути. Јер су празнине између нота одабране тако да изазивају осећај еуфорије или задовољства. Не постоји понављајућа мелодија, што мозгу дозвољава да се комплетно искључи, будући да више не покушава предвидети шта долази.
Наведена пјесма је уистину креирана у сврху

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар