МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ПРЕМИЈЕР” ОСМАТРА С НЕБА

Летећи радар (Википедија)

Летећи радар (Википедија)

„А-100 премијер”, најновији руски авион за радиолокаторско осматрање, извео је свој први лет, саопштила је прес служба концерна „Вега” који је развио ову летелицу. Вишенаменски ваздухопловни систем за радиолокаторско извиђање и навођење А-100 имао је свој први лет, наводи се у саопштењу концерна, који је у саставу холдинга „Руска електроника“ државне корпорације „Ростех”, преноси „Спутњик”.

Током првог лета „проверене су аеродинамичке карактеристике авиона, перформансе авио-електронике и делови циљне опреме радио-техничког система”, стоји у саопштењу.

Авион А-100 израђен је на основу војно-транспортног авиона Ил-76МД-90А. Он омогућава да се брзо повећа радиолокаторско поље у задатом смеру, откривају и прате ваздушни и други циљеви, помаже ловцима и ударној авијацији у пилотирању приликом њиховог навођења на ваздушне, копнене и морске циљеве.

А-100 ће заменити авионе А-50 и А-50У, наводи Тас, који је раније јавио да ће нови авион бити испоручен руским ваздушно-космичким снагама од 2020. године.

(Извор Танјуг)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар