ЕКОСОФИЈА

ПРЕЖИВЕТИ ЦРНУ УДОВИЦУ

Црна удовица (Википедија)

Црна удовица (Википедија)

Може ли мужјак избећи неизбежну смрт, ако одабере ухрањену женку за парење? У сваком случају, излаже се великим изгледима да заврши као добар залогај.

Зашто мужјак црне удовице највише воли ухрањене женке своје врсте? Научници су одгонетнули да нису, по свему судећи, без икаквог предосећаја, као што се доскора претпостављало. Уврежено је мишљење да су, након парења, завршавали као добар залогај у утроби своје изабранице.

Пажљиво надзирани скорашњи огледи размрсили у ову тајну: мужјаци све чине да не скончају заувек бирајући женку која се малочас најела. Чак у немилосрдном и страственом сексуалном надјачавању имају предност.

У истраживању је уочено да
мужјаци црне удовице, озлоглашене
врсте паука, на великој раздаљини
осете хемијске наговештаје да су
женке у мрежи спремне за парење.

Већина истраживача је усмерена на понашање женки у време размножавања, верујући да је снага избора у њиховим телашцима и ножицама. Зато што је то сила која пресуђује у прилагођавању и преживљавању сваке врсте, мало ко је претпостављао да су, можда, мужјаци исходиште одабирања.

Једино је то проучавано у суровим околностима, када је парење скопчано са смрћу. У истраживању је уочено да мужјаци црне удовице, озлоглашене врсте паука, на великој раздаљини осете хемијске наговештаје да су женке у мрежи спремне за парење. И поврх тога у стању су да разазнају да ли ће изабраници којој хрле у загрљај постати сластан залогај, да ли је ухрањена или је изгладнела.

Одлука је једноставна: не ићи потоњој која ће га, најверноватније, хакапљиво појести после љубавне игре. Али појављује се још једно преимућство: бирајући пуначке женке, мужјаци су уједно одабирају ону која ће излећи знатно више јајашаца. Двострука добит, рекло би се.

Код већине животињских врста женке усмеравају ток размножавања, напорно радећи да излегу и сачувају што више јаја. Мушки допринос је такорећи занемарљив: обиље сперме и ништа више. Управо та несразмера у улагању (инвестиција) тера их да се спарују са што више женки, што би се – с човекове тачке гледишта – могло назвати развратом.

Понекад заврше у утроби гладне
женке, а да нису ни започели
љубавну игру.

А ко је за то крив? Мајка природа. Узмемо ли у разматрање црну удовицу, улог је највећи – живот мужјака! Научници су извели четири опита с пауцима одгајеним у лабораторијским условима. Најпре су испитали да ли су се мужјаци на мрежи више посветили удварању нахрањеним или гладним женкама, па и када оне нису биле присутне. Испоставило се да су више пажње поклонили првима.

У другој провери су вратили женке у своје разапето станиште, и мужјаци су поново показали веће занимање за пуначке. Затим су намерно изазвали пометњу: ставивили су ухрањене женке на мрежу изгладнелих и изгладнеле на мрежу ухрањених. Испоставило се да су мужјаци били збуњени, не занимајући се превише за пуначке женке на погеешном месту.

Напослетку су штапићима додиривали и једне и друге женке и потом их приносили мужјацима. И ови су се изнова определили за нахрањене, што је указивало да су нешто намирисали. Направили су најбољи избор у неповољним околностима.

Упркос том лукавству и напору, мужјаци често не преживе парење са женкама црне удовице. Иако истраживачи нису то проверавали, искуство казује да је вероватноћа да буду поједини прилично је велика. Понекад заврше у утроби гладне женке, а да нису ни започели љубавну игру.

Станислав Островски

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар