ЛЕСТВИЦЕ ЖИВОТА

ПРОБИОТИЦИ ЗА АЛЕРГИЈЕ

Цурење носа (Википедија)

Цурење носа (Википедија)

Истраживачи су претпоставили да су пробиотици променили равнотежу бактерија у цревима, што је заузврат штитило имунолошки систем и тако спречило алергије.

Ако имате дугогодишњи проблем са алергијама, знате да се њихов интензитет може разликовати. Понекад симптоми који су се јављали једне године ‒ нпр. свраб очију, цурење носа, кијање, замагљен вид ‒ изостану наредне године. Лекови могу да помогну, али такође имају могуће нежељене ефекте, укључујући сувоћу уста и поспаност. Један број истраживача наводи да можда постоји алтернативни вид терапије: пробиотици.

Две најчешће врсте пробиотика су
лактобацили (Lactobacillus) и
бифидобактерије (Bifidobacterium).

Пробиотици су заправо бактерије корисне за систем за варење. Иако на бактерије гледамо као на узрочнике болести, људско тело садржи разне врсте ‒ како оне добре тако и оне које штете нашем здрављу. Пробиотици су постали популарни последњих година и лекари их препоручују, посебно педијатри, јер умањују негативне ефекте антибиотика, као што су сметње са пробавом, најпре дијареја.

Лактобацили (Википедија)

Две најчешће врсте пробиотика су лактобацили (Lactobacillus) и бифидобактерије (Bifidobacterium). Први се могу наћи у јогурту и другим ферментисаним намирницама, као што је кефир. Могу да регулишу цревну флору и умање дијареју, али и помогну особама које су нетолерантне на лактозу (млечне шећере). Бифидобактерије се, такође, могу наћи у неким млечним производима и користе пацијентима који пате од тзв. синдрома нервозних (иритабилних) црева.

Истраживачи који су учествовали
у овој студији признају да „не знају
тачно како пробиотици олакшавају
симптоме алергијеˮ.

У току сезона алергије, они који од њих пате можда помоћ могу потражити управо у пробиотицима. Недавна студија објављена у листу American Journal of Clinical Nutrition сугерише да пробиотици могу помоћи у ублажавању неких неугодности које изазивају алергије.

Истраживачи су проучавали 173 учесника који су патили од сезонских алергија. Припадници једне групе су добили плацебо (контролна група), а друга група је добијала комбинацију поменутих пробиотика (Lactobacillus, Bifidobacterium). Студија није обухватила тешке алергијске болеснике, али комбинација пробиотика се показала корисном за оне са благим симптомима.

Иако истраживачи који су учествовали у овој студији признају да „не знају тачно како пробиотици олакшавају симптоме алергијеˮ, студија из 2015. године (објављена у International Forum of Allergy and Rhinology) можда може мало расветлити ову тему.

Стомачне бактерије (Википедија)

У тој студији истраживачи су прикупили податке из 23 истраживања и утврдили: испитаници са сезонским алергијама који су узимали пробиотичке суплементе или јели храну која садржи пробиотике имали су мање алергијских симптома од оних који су узимали плацебо. Истраживачи су претпоставили да су пробиотици променили равнотежу бактерија у цревима, што је заузврат штитило имунолошки систем и тако спречило алергије.

„Када погледате ове студије, јасно је да се статистички значајно побољшава квалитет живота пацијената који пате од алергија а узимају пробиотике”, изјавио је др Џастин Тарнер из Медицинског центра Универзитета Вандербилт у Нешвилу, али је додао да су потребна даља и детаљнија истраживања.

(Маја Стојановић, РТС) 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар