МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРОГУТА СУНЦЕ ЗА ДВА ДАНА

1. Најбрже растућа (Википедија)

Најбрже растућа (Википедија)

Процењује се да је „црна рупа” 20 милијарди пута већа од наше звезде, а да је првобитно била само 5.000 пута већа!

Астрономи су открили најбрже растућу „црну рупу” икада виђену у свемиру. „Чудовиште са апетитом”, како су је назвали, расте толико брзо да за два дана може да усиса масу еквивалентну Сунцу, пише Си-Ен-Ен. Истраживачи са Аустралијског националног универзитета први су открили ову супермасивну „црну рупу”, познату и као квазар, која је захваљујући телескопу Skymapper означена као потенцијално занимљив објекат.

Затим су искористили податке Европске агенције за истраживање свемира како би утврдили колико је црна рупа удаљена. Открили су да је потребно више од 12 милијарди година да млаз црне рупе допре до Земље. То је најсјајнији квазар икада виђен. „Црна рупа” је, како истиче астроном Kристијал Волф, неколико хиљада пута сјајнија од наше Галаксије.

„Црне рупе” сматрамо најтамнијих објектима у свемиру које гутају све, чак и светло. Међутим, ова је изразито сјајна баш због свог апетита. Процењује се да је „црна рупа” 20 милијарди пута већа од Сунца. Волф додаје да је првобитно била 5.000 пута већа од Сунца и да су остале „црне рупе” свега 50 пута веће од наше највеће звезде. Научници се због тога питају како је ова „црна рупа” толико масивна.

„Можда нам ово нешто говори о необичним процесима који су повезани са Великим праском. Шта се тамо заиста догодило још је нејасно”, додаје Волф. Он истиче да вероватно постоји више таквих „црних рупа” у свемиру и да намеравају да истраже колико је „велики проблем који морамо да решимо”.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар