МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРОТЕЗЕ ЗА ПАМЋЕЊЕ

Јачање мозга (Википедија)

Јачање мозга (Википедија)

Електроде које имитирају уобичајене активности мозга могле да помогну људима са поремећајима у памћењу, попут деменције.

Тим истраживача са Универзитета Јужна Kалифорнија развили су „меморијске протезе”, имплантате који би могли да побољшају људско памћење. Њихово откриће презентовано је на Институту за неурологију у Вашингтону.

Уређај се састоји од електрода које се уграђују у мозак и требало би да опонаша природне процесе памћења правећи мале електричне напоне у хипоталамусу, делу мозга задуженом за учење и памћење. Kако су у питању електроде које имитирају уобичајене активности мозга, научници се надају да би могле да помогну људима са поремећајима у памћењу, попут деменције.

Kако је истраживање показало, овај
уређај може да поспеши резултате
тестова меморије за 30 одсто.

Двадесет добровољаца учествовало је у експерименту који је спровео овај тим научника. Њима су прикачене електроде, а затим им је задата једноставна меморијска игра. Сваком учеснику приказане су фотографије у краткој презентацији, а 75 секунди касније њихов задатак био је да се присете онога што су видели.

Донг Сонг (Википедија)

Истраживачи су затим, посматрајући активност неурона, покушали да установе шта се дешава у њиховом мозгу, како би сазнали који делови мозга су били активни кад су покушавали да призову сећање. У наставку испитивања научници су употребили имплантате на испитаницима како би стимулисали делове мозга који су у претходном експерименту били активни.

Kако је истраживање показало, овај уређај може да поспеши резултате тестова меморије за 30 одсто. Истраживачи се надају да ће се у будућности користити у побољшању памћења, вида и покрета. „Ово до сада још нико није урадио”, рекао је професор биомедицинског инжењеринга Донг Сонг са Универзитета Јужна Kалифорнија, пише „Бизнис инсајдер”.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар